Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa dyniowa kojarzy Ci się z płaskim smakiem? Wypróbuj przepis na zupę dyniową z charakterem. Tajskie dodatki sprawią, że smak Cię nie rozczaruje, a całość podziała rozgrzewająco.

Składniki

60 dkg - dyni obranej
1 ząbek - czosnku
2 łyżki - masła klarowanego
1 łyżka - pasty curry
2 łyżki - oliwy z oliwek
5 listków - kaffiru
1 puszka - mleka kokosowego
1 szt. - papryczki chili
- imbir , kawałek ok. 1 cm
- woda przegotowana - ilość potrzebna do uzyskania właściwej konsystencji
listki - świeżej kolendry (część do zupy, część do dekoracji)

Opis wykonania

Krok 1

Obraną dynię pokrój w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgnieć. Imbir obierz ze skórki i drobno posiekaj. Małą papryczkę chilli oczyść, także drobno posiekaj.

Liście kaffiru pokrój na paski. W większej misce wymieszaj ze sobą kawałki dyni, pastę curry, masło klarowane, czosnek, liście kafiru, papryczkę chilli i imbir. Całość wyłóż na blasze do zapiekania, piecz w funkcji 4D termoobieg 180 stopni 25 minut z dodatkiem funkcji piekarnika ParaPlus.

Krok 2

Do wyższego lekko rozgrzanego na płycie grzewczej garnka przełóż upieczoną dynię, zalej mlekiem kokosowym, dodaj posiekane łodygi kolendry oraz ok. 100 ml wody. Gotuj do zagotowania. Przy pomocy blendera ErgoMaster zmiksuj całość na jednolitą masę. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta dolej więcej wody.

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Pyszną zupę przelej do miski i udekoruj świeżą kolendrą. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Dyniowa zupa krem z dyni to must have każdej jesieni. Bardzo rozgrzewająca. Kolendra,imbir i mleczko kokosowe robią tu robotę.
Pafwvcio
Jedna z bardziej popularniejszych zup kremowych. Szczerze gwarantuję ambrozję smaków.
Monka
Fantastyczna orientalna odsłona dyni Polecam pyszne
Kulinarny_galimatias
Pyszna! Doskonale rozgrzewa , idealna na jesienne zimne dni🙂 na pewno pojawi się u mnie ponownie.
lukas.kar
Smak jesieni! Fajny przepis, łatwy, a zupa wychodzi pyszna.
edzia
Jesień bez zupy dyniowej to jak zima bez śniegu. Cudowny aromat ,pyszny smak,mleko kokosowe dodaje fajnego aromatu. Ciekawy przepis a ja proponuję podać w miseczce z dyni.
Testerka84
Nie myślałam że dynia może być taka smaczna, mąż się w niej zakochał
fiziowaaa
Kremowa, rozgrzewająca, po prostu idealna!
Sebastian Majewski
uwielbiam na ostro
Aleksaaa1915
Zupa pyszna delikatna i łatwa w przygotowaniu. Polecam (od siebie dodałam jeszcze grzanki :D)
Aleksandra J
Bardzo dobry krem z dynii 😊