Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa krem z młodej kapusty i natki marchewki z chrupiącą ciecierzycą

Opis wykonania

Zawsze szkoda mi było wyrzucać zieloną natkę, gdy kupiłam dorodny pęczek marchwi, ale znalazłam na to sposób. Jest ona doskonałym dodatkiem do zup.

Cebulę kroimy w kostkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Oba warzywa dusimy razem z 2 łyżkami oliwy z oliwek, a następnie (gdy już się podduszą i cebula się zeszkli) wrzucamy do garnka. Dodajemy poszatkowaną kapustę (najlepiej użyć rozdrabniacza, skróci to czas przygotowania potrawy). Zalewamy wszystko wywarem z warzyw i gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, gdy zupa przestygnie miksujemy wszystko blenderem na gładki krem. Ugotowaną ciecierzycę (może być z puszki) osuszamy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek i z łyżką curry, delikatnie solimy, Wrzucamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, wyjmujemy gdy się dobrze zrumienią. Zupę nalewamy do miseczek dodajemy do niej chrupiącą ciecierzycę, ozdabiamy listkami rukoli i dodajemy po kilka kropel ulubionego pikantnego sosu.

Bosch do kuchni