Zupa krem z młodej kapusty i natki marchewki z chrupiącą ciecierzycą
4 porcje
35 min
Łatwe
Zawsze szkoda mi było wyrzucać zieloną natkę, gdy kupiłam dorodny pęczek marchwi, ale znalazłam na to sposób. Jest ona doskonałym dodatkiem do zup.
Składniki
pół szt. młoda kapusta
1 szt. pęczek naci marchwi
1 l wywar warzywny
1 szt. mała cebula
1 szt. młoda marchew
2 łyżeczka sól
1 szczypta pieprz
1 szklanka ugotowana ciecierzyca
4 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka curry
1 garść rukola
1 łyżeczka ostry sos (chilli, piri-piri itp.)
Zupa krem z młodej kapusty i natki marchewki z chrupiącą ciecierzycą
Zupa krem z młodej kapusty i natki marchewki z chrupiącą ciecierzycą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę kroimy w kostkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Oba warzywa dusimy razem z 2 łyżkami oliwy z oliwek, a następnie (gdy już się podduszą i cebula się zeszkli) wrzucamy do garnka. Dodajemy poszatkowaną kapustę (najlepiej użyć rozdrabniacza, skróci to czas przygotowania potrawy). Zalewamy wszystko wywarem z warzyw i gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, gdy zupa przestygnie miksujemy wszystko blenderem na gładki krem.
Ugotowaną ciecierzycę (może być z puszki) osuszamy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek i z łyżką curry, delikatnie solimy, Wrzucamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, wyjmujemy gdy się dobrze zrumienią.
Zupę nalewamy do miseczek dodajemy do niej chrupiącą ciecierzycę, ozdabiamy listkami rukoli i dodajemy po kilka kropel ulubionego pikantnego sosu.
Komentarze