Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa krem z młodej kapusty i natki marchewki z chrupiącą ciecierzycą

Zupa krem z młodej kapusty i natki marchewki z chrupiącą ciecierzycą
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zawsze szkoda mi było wyrzucać zieloną natkę, gdy kupiłam dorodny pęczek marchwi, ale znalazłam na to sposób. Jest ona doskonałym dodatkiem do zup.

Składniki

pół szt. młoda kapusta
1 szt. pęczek naci marchwi
1 l wywar warzywny
1 szt. mała cebula
1 szt. młoda marchew
2 łyżeczka sól
1 szczypta pieprz
1 szklanka ugotowana ciecierzyca
4 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka curry
1 garść rukola
1 łyżeczka ostry sos (chilli, piri-piri itp.)

Opis wykonania

Cebulę kroimy w kostkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Oba warzywa dusimy razem z 2 łyżkami oliwy z oliwek, a następnie (gdy już się podduszą i cebula się zeszkli) wrzucamy do garnka. Dodajemy poszatkowaną kapustę (najlepiej użyć rozdrabniacza, skróci to czas przygotowania potrawy). Zalewamy wszystko wywarem z warzyw i gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, gdy zupa przestygnie miksujemy wszystko blenderem na gładki krem. Ugotowaną ciecierzycę (może być z puszki) osuszamy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek i z łyżką curry, delikatnie solimy, Wrzucamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, wyjmujemy gdy się dobrze zrumienią. Zupę nalewamy do miseczek dodajemy do niej chrupiącą ciecierzycę, ozdabiamy listkami rukoli i dodajemy po kilka kropel ulubionego pikantnego sosu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Czy ta zupa jest dość ostra?