Zupa krem z topinamburu, cebuli i pora
4 porcje
30 min
Łatwe
Zupa pełna warzyw i dobroczynnej oliwy
Składniki
600 g topinambur
1 szt. por biała część
1 szt. cebula biała
100 ml oliwa z oliwek
3 szt. czosnek
2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa
1,5 l bulion warzywny
3 łyżeczka oliwa truflowa
rozmaryn
Zupa krem z topinamburu
Zupa krem z topinamburu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obierz topinambur, włóż do zimnej wody. Cebulę pokrój w kostkę, pora z krążki, czosnek zmiażdż nożem. Na dno garnka w którym będzie gotowała się zupa wlej oliwę , wrzuć warzywa i zacznij dusić.
Dodaj topinambur pokrojony w kostkę. zalej bulionem. Gotuj do miękkości. Zmiksuj. Dopraw gałką muszkatołową.
Upraż nasiona słonecznika. Zupę posyp rozmarynem, prażonym słonecznikiem i oliwa truflową.
Komentarze