

Podana z puree ziemniaczanym i jajkiem sadzonym. TORPEDA!!! Polecam.
Marchewkę,ziemniaki,pietruszkę,obieramy,płuczemy,kroimy w grubą kostkę,W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa,podsmażamy kilka chwil,wlewamy bulion,oraz mleko.Gotujemy zupę na małym ogniu ,aż warzywa zmiękną.W między czasie boczek i cebulę kroimy w małą kosteczkę,smażymy na ładne skwarki,dodajemy do zupy,wsypujemy świeże zioła,musztardę,chrzan,doprawiamy do smaku,miksujemy blenderem na gładki krem.Zabielamy śmietaną. Puree: --------- Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą,gotujemy w mundurkach do miękkości,odcedzamy,obieramy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie.Por cieniutko kroimy w plasterki,smażymy na maśle aż zmiękną,dodajemy do ziemniaków,doprawimy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy. Na czarną blachę do piekarnika kładziemy papier do pieczenia,smarujemy cieniutko masłem,wbijamy jajka,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C,na ok.10min. Puree porcjujemy do głębokich talerzy.Na ziemniaki kładziemy jajko sadzone,zalewamy zupą,dekorujemy kiełkami.SMACZNEGO