Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa krem z wędzonego boczku

Zupa krem z wędzonego boczku
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Podana z puree ziemniaczanym i jajkiem sadzonym. TORPEDA!!! Polecam.

Składniki

4l. wywaru z wędzonych kości
0,5l mleka
0,2l.śmietanki 30%
800g.wędzonego boczku
2 czosnkowe cebule
4 marchewki
2 pietruszki korzeń
4 ziemniaki
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka chrzanu
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól,pieprz do smaku
ponad to:
1kg.ziemniaków
1 por tylko biała część
50g. masła
10 jajek
kiełki lucerny do dekoracji
sól,biały pieprz do smaku

Opis wykonania

Marchewkę,ziemniaki,pietruszkę,obieramy,płuczemy,kroimy w grubą kostkę,W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa,podsmażamy kilka chwil,wlewamy bulion,oraz mleko.Gotujemy zupę na małym ogniu ,aż warzywa zmiękną.W między czasie boczek i cebulę kroimy w małą kosteczkę,smażymy na ładne skwarki,dodajemy do zupy,wsypujemy świeże zioła,musztardę,chrzan,doprawiamy do smaku,miksujemy blenderem na gładki krem.Zabielamy śmietaną. Puree: --------- Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą,gotujemy w mundurkach do miękkości,odcedzamy,obieramy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie.Por cieniutko kroimy w plasterki,smażymy na maśle aż zmiękną,dodajemy do ziemniaków,doprawimy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy. Na czarną blachę do piekarnika kładziemy papier do pieczenia,smarujemy cieniutko masłem,wbijamy jajka,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C,na ok.10min. Puree porcjujemy do głębokich talerzy.Na ziemniaki kładziemy jajko sadzone,zalewamy zupą,dekorujemy kiełkami.SMACZNEGO
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych