Zupa krem z wędzonego boczku
4 porcje
Średnie
Podana z puree ziemniaczanym i jajkiem sadzonym. TORPEDA!!! Polecam.
Składniki
4l. wywaru z wędzonych kości
0,5l mleka
0,2l.śmietanki 30%
800g.wędzonego boczku
2 czosnkowe cebule
4 marchewki
2 pietruszki korzeń
4 ziemniaki
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka chrzanu
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól,pieprz do smaku
ponad to:
1kg.ziemniaków
1 por tylko biała część
50g. masła
10 jajek
kiełki lucerny do dekoracji
sól,biały pieprz do smaku
Zupa krem z wędzonego boczku
Zupa krem z wędzonego boczku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchewkę,ziemniaki,pietruszkę,obieramy,płuczemy,kroimy w grubą kostkę,W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa,podsmażamy kilka chwil,wlewamy bulion,oraz mleko.Gotujemy zupę na małym ogniu ,aż warzywa zmiękną.W między czasie boczek i cebulę kroimy w małą kosteczkę,smażymy na ładne skwarki,dodajemy do zupy,wsypujemy świeże zioła,musztardę,chrzan,doprawiamy do smaku,miksujemy blenderem na gładki krem.Zabielamy śmietaną. Puree: --------- Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą,gotujemy w mundurkach do miękkości,odcedzamy,obieramy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie.Por cieniutko kroimy w plasterki,smażymy na maśle aż zmiękną,dodajemy do ziemniaków,doprawimy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy. Na czarną blachę do piekarnika kładziemy papier do pieczenia,smarujemy cieniutko masłem,wbijamy jajka,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C,na ok.10min. Puree porcjujemy do głębokich talerzy.Na ziemniaki kładziemy jajko sadzone,zalewamy zupą,dekorujemy kiełkami.SMACZNEGO
Komentarze