


Zupy kremy to doskonały sposób na lunch. Poniżej wersja zupy ze świeżego szpinaku z jajkiem w koszulce, serem i parmezanem.
Ziemniaki i cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą na sicie. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy, dodajemy ziemniaki, czosnek. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Do zupy wrzucamy szpinak. Zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy parę chwil (ok.5min). Miksujemy blenderem na gładki krem. Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku. Do wysokiego garnka o grubym dnie wlewamy wodę, ocet,l ekko solimy, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień (o połowę). Wodę w garnku delikatnie mieszamy łyżką (tak aby powstał mały wirek) wbijamy jajko, gotujemy 5minut, wyjmujemy łyżką cedzakową. Zupę rozlewamy do talerzy, podajemy z jajkiem, posypujemy parmezanem. SMACZNEGO.