Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupy kremy to doskonały sposób na lunch. Poniżej wersja zupy ze świeżego szpinaku z jajkiem w koszulce, serem i parmezanem.

Składniki

450g. świeżego szpinaku
5 ząbków czosnku
250g. ziemniaków
2l. bulionu drobiowego lub warzywnego
6 jaj
100ml. śmietanki 30%
1 cebula
50g. masła
sól,pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
----------
2l wody
150ml.octu
szczypta soli

Opis wykonania

Ziemniaki i cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą na sicie. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy, dodajemy ziemniaki, czosnek. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Do zupy wrzucamy szpinak. Zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy parę chwil (ok.5min). Miksujemy blenderem na gładki krem. Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku. Do wysokiego garnka o grubym dnie wlewamy wodę, ocet,l ekko solimy, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień (o połowę). Wodę w garnku delikatnie mieszamy łyżką (tak aby powstał mały wirek) wbijamy jajko, gotujemy 5minut, wyjmujemy łyżką cedzakową. Zupę rozlewamy do talerzy, podajemy z jajkiem, posypujemy parmezanem. SMACZNEGO.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych