Zupa ozorkowa
9 porcje
120 min
Średnie
Przepyszna zupa ozorkowa z warzywami.Polecam.
Składniki
6 szt ozorków wieprzowych
1 por sama biała część bez liści
3 średnie marchewki
3 średnie pietruszki korzeń
3-4 listki laurowe
3-4 ziela angielskiego
1 pęczek pietruszki zielonej
sól,pierz,maggi do smaku
Zupa ozorkowa
Zupa ozorkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do dużego garnka włożyć ozory zalać wodą,posolić solą i obgotowywać przez ok.1h.W między czasie warzywa opłukać,obrać,pokroić w ukośne talarki o grubości ok.1cm.Ozory odcedzamy,czekamy aż trochę ostygną.Obieramy ozory ze skóry powinna łatwo odchodzić,kroimy w plastry ( 1.5 cm ) i wrzucamy z powrotem do garnka zalewamy ponownie wodą dodajemy ziele i liść laurowy.Solimy.Gotujemy na małym ogniu ( tak jak rosół ) ok.1h do miękkości,w połowie gotowania dodajemy warzywa.Doprawiamy do smaku,posypujemy zieloną pietruszką.Najlepiej zupa smakuje z kluskami kładzionymi lub makaronem.
Komentarze