Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)

Składniki

- 300 gram mięsa z kością
- włoszczyzna
- 500 gram pomidorów
- 20 gram oliwy z oliwek
- 1,5 litra wody
- 1 cebula
- 30 gram mąki
- 150 ml śmietany
- sól i pieprz

Opis wykonania

  1. Z mięsa i włoszczyzny ugotuj wywar.
  2. Pomidory, umyj, w całości wrzuć do garnka i na małym ogniu gotuj pod przykryciem w niewielkiej ilości wody z oliwą.
  3. Kiedy pomidory będą miękkie zblenduj je w mikserze, następnie dodaj do wywaru.
  4. Wywar dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  5. Mąkę rozmieszaj z zimną wodą, dodaj śmietanę, połącz z niewielką ilością gorącej zupy i dopiero wtedy wlej do garnka.

TIP: Zupa pomidorowa doskonale smakuje z makaronem, ryżem bądź groszkiem ptysiowym. Podaną w głębokim talerzu lub miseczce możesz udekorować odrobiną śmietany i listkami bazylii.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Klasyczna zupa pomidorowa gotowana na na mięsnym wywarze. Czasem ze świeżych pomidorów, czasem z Passaty pomidorowej, no czasem z koncentratu. Ale zawsze musi być kwaskowa. I zawsze z makaronem😀

Powiązane przepisy