Zupa krem ze świeżych pomidorów
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
- 300 gram mięsa z kością
- włoszczyzna
- 500 gram pomidorów
- 20 gram oliwy z oliwek
- 1,5 litra wody
- 1 cebula
- 30 gram mąki
- 150 ml śmietany
- sól i pieprz
Zupa pomidorowa Mateusza Gesslera
Zupa pomidorowa Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Z mięsa i włoszczyzny ugotuj wywar.
- Pomidory, umyj, w całości wrzuć do garnka i na małym ogniu gotuj pod przykryciem w niewielkiej ilości wody z oliwą.
- Kiedy pomidory będą miękkie zblenduj je w mikserze, następnie dodaj do wywaru.
- Wywar dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Mąkę rozmieszaj z zimną wodą, dodaj śmietanę, połącz z niewielką ilością gorącej zupy i dopiero wtedy wlej do garnka.
TIP: Zupa pomidorowa doskonale smakuje z makaronem, ryżem bądź groszkiem ptysiowym. Podaną w głębokim talerzu lub miseczce możesz udekorować odrobiną śmietany i listkami bazylii.
Komentarze