Zupa krem ze świeżych pomidorów
                                            4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 4)
Składniki
- 300 gram mięsa z kością
                                                            - włoszczyzna
                                                            - 500 gram pomidorów
                                                            - 20 gram oliwy z oliwek
                                                            - 1,5 litra wody
                                                            - 1 cebula
                                                            - 30 gram mąki
                                                            - 150 ml śmietany
                                                            - sól i pieprz
                                                    Zupa pomidorowa Mateusza Gesslera
Zupa pomidorowa Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Z mięsa i włoszczyzny ugotuj wywar.
 - Pomidory, umyj, w całości wrzuć do garnka i na małym ogniu gotuj pod przykryciem w niewielkiej ilości wody z oliwą.
 - Kiedy pomidory będą miękkie zblenduj je w mikserze, następnie dodaj do wywaru.
 - Wywar dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
 - Mąkę rozmieszaj z zimną wodą, dodaj śmietanę, połącz z niewielką ilością gorącej zupy i dopiero wtedy wlej do garnka.
 
TIP: Zupa pomidorowa doskonale smakuje z makaronem, ryżem bądź groszkiem ptysiowym. Podaną w głębokim talerzu lub miseczce możesz udekorować odrobiną śmietany i listkami bazylii.
                            
Komentarze