Zupa ''Trzy kapusty''
4 porcje
Średnie
prosta,rozgrzewająca,pożywana.Polecam.
Składniki
1.5 kg żeberek wieprzowych
70 dag kiszonej kapusty
1/2 średniej główki kapusty białej
1/2 średniej główki kapusty pekińskiej
100g. suszonych śliwek bez pestek
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki korzeń
6 średnich ziemniaków
6 ząbków czosnku
pęczek zielonej pietruszki
kminek,sól,pieprz,magii do smaku,-
ziele angielskie
liść laurowy
Zupa ''Trzy kapusty''
Zupa ''Trzy kapusty''
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.Wrzucamy do garnka zalewamy wodą,dodajemy ziele angielskie,liść laurowy.Lekko solimy,gotujemy ok.1godz.W między czasie warzywa obieramy płuczemy,kroimy w kostkę.Kapusty szatkujemy.Kiszoną płuczemy,gotujemy w osobnym garnku do miękkości,odcedzamy.Gdy żeberka będą miękkie wrzucamy warzywa (prócz kiszonej),gotujemy do miękkości.Do zupy dodajemy suszone śliwki i kiszoną kapustę,gotujemy na małym ogniu ok,30min.Doprawiamy do smaku.Zupę porcjujemy,posypujemy posiekaną natką.Podajemy z gotowanymi żeberkami i pieczywem.SMACZNEGO.
Komentarze