Zupa z czerwonej soczewicy
3 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Smaczna, pożywna i bardzo szybka w przygotowaniu zupa, można ją jeść bez dodatków lub....z groszkiem ptysiowym.
Składniki
3/4 szklanka soczewica czerwona
1,5 l wywar warzywny
1 szt. pomidory krojine w puszce
1 szt. cebula
5/ ząbki/ szt. czosnek
1 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1/4 szt. seler
1/4 łyżeczka kolendra
papryka wędzona
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
sól i pieprz
imbir mielony
2 łyżka olej do smażenia
Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy 3 ząbki czosnku w łupinach i smażymy wydobywając aromat.Zdejmujemy czosnek, a na patelnię wkładamy pokrojoną cebulę, a następnie przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek - smażymy.
Dodajemy pokrojone warzywa, chwilę podsmażamy, przekładamy do garnka, podlewamy wywarem i gotujemy. Dodajemy pomidory z puszki, umytą pod bieżącą wodą soczewicę oraz przyprawy tj liść laurowy, ziele angielskie i zmiażdżoną kolendrę. Zupę gotujemy ok 20 minut, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i imbirem. Po ugotowaniu wyjmujemy z zupy liść laurowy oraz ziele angielskie, zupę traktujemy blenderem i gotowe. Żeby była bardziej fit jemy bez dodatków :)
Komentarze