Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Smaczna, pożywna i bardzo szybka w przygotowaniu zupa, można ją jeść bez dodatków lub....z groszkiem ptysiowym.

Składniki

3/4 szklanka soczewica czerwona
1,5 l wywar warzywny
1 szt. pomidory krojine w puszce
1 szt. cebula
5/ ząbki/ szt. czosnek
1 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1/4 szt. seler
1/4 łyżeczka kolendra
papryka wędzona
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
sól i pieprz
imbir mielony
2 łyżka olej do smażenia

Opis wykonania

Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy 3 ząbki czosnku w łupinach i smażymy wydobywając aromat.Zdejmujemy czosnek, a na patelnię wkładamy pokrojoną cebulę, a następnie przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek - smażymy. Dodajemy pokrojone warzywa, chwilę podsmażamy, przekładamy do garnka, podlewamy wywarem i gotujemy. Dodajemy pomidory z puszki, umytą pod bieżącą wodą soczewicę oraz przyprawy tj liść laurowy, ziele angielskie i zmiażdżoną kolendrę. Zupę gotujemy ok 20 minut, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i imbirem. Po ugotowaniu wyjmujemy z zupy liść laurowy oraz ziele angielskie, zupę traktujemy blenderem i gotowe. Żeby była bardziej fit jemy bez dodatków :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Doskonała, jest bardzo smaczna 🙂
Radosław
Czy ta zupa jest dość kremowa?