Zupa z czrwonej fasoli
9 porcje
70 min
Średnie
z wędzonym boczkiem.Rewelacyjna zupa fasolowa.Polecam.
Składniki
1 op.fasoli kolorowej ok.1/2 kg.
kość wędzona na wywar
20 dag.boczku wędzonego
20 dag.kiełbasy zwyczajnej
3 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 por biała część
50g.margaryny (dobrej jakości)
2 płaskie łyżki mąki pszennej
sól,pieprz,maggi,majeranek
3-4 liście laurowe,ziele angielskie
ok.1 łyżki octu spirytusowego 10%
1/2 pęczka koperku
Zupa z czrwonej fasoli
Zupa z czrwonej fasoli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fasolę namoczyć w garnku na noc w zimnej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.Na drugi dzień dolewamy wody wrzucamy kość wędzoną ,boczek oraz kiełbasę.Jarzynę obieramy, płuczemy .Ziemniaki kroimy w kostkę gotujemy w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie,resztę warzyw wrzucamy do wywaru.Gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Po ugotowaniu się wyjmujemy wkład(oprócz fasoli).Kość obieramy z mięsa i wszystko siekamy w bardzo drobną kostkę(oprócz pora).Wrzucamy z powrotem do zupy wraz z ziemniakami.Na małej patelni roztapiamy margarynę dodajemy mąkę kilka chwil podsmażamy po czym wrzucamy do zupy mieszając aby nie powstały grudki.Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.Porcjujemy na talerze i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.SMACZNEGO.
Komentarze