Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
z wędzonym boczkiem.Rewelacyjna zupa fasolowa.Polecam.

Składniki

1 op.fasoli kolorowej ok.1/2 kg.
kość wędzona na wywar
20 dag.boczku wędzonego
20 dag.kiełbasy zwyczajnej
3 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 por biała część
50g.margaryny (dobrej jakości)
2 płaskie łyżki mąki pszennej
sól,pieprz,maggi,majeranek
3-4 liście laurowe,ziele angielskie
ok.1 łyżki octu spirytusowego 10%
1/2 pęczka koperku

Opis wykonania

Fasolę namoczyć w garnku na noc w zimnej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.Na drugi dzień dolewamy wody wrzucamy kość wędzoną ,boczek oraz kiełbasę.Jarzynę obieramy, płuczemy .Ziemniaki kroimy w kostkę gotujemy w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie,resztę warzyw wrzucamy do wywaru.Gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Po ugotowaniu się wyjmujemy wkład(oprócz fasoli).Kość obieramy z mięsa i wszystko siekamy w bardzo drobną kostkę(oprócz pora).Wrzucamy z powrotem do zupy wraz z ziemniakami.Na małej patelni roztapiamy margarynę dodajemy mąkę kilka chwil podsmażamy po czym wrzucamy do zupy mieszając aby nie powstały grudki.Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.Porcjujemy na talerze i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.SMACZNEGO.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy