Zupa ziemniaczana z jarmużem i pieczoną kiełbasą
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Zupa ziemniaczana z dodatkiem jarmużu i kiełbasy. Ziemniaczki i kiełbasa – wyjątkowo aromatyczne, bo podsmażone na oliwie z cebulką i czosnkiem, co nadaje jej wyjątkowego smaku.
Składniki
1 l bulionu jarzynowego
500 g ziemniaków
200 g jarmużu
200 g kiełbasy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Zupa ziemniaczana z jarmużem i pieczoną kiełbasą
Zupa ziemniaczana z jarmużem i pieczoną kiełbasą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W dużym garnku na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj listek laurowy i ziele angielskie, a następnie dorzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość razem podsmaż na płycie grzewczej.
Do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmaż jeszcze 2-3 minuty.
Wlej gorący bulion i zagotuj. Przykryj i gotuj do miękkości ziemniaków przez ok. 15-20 minut.
Do zupy dodaj jarmuż (pozbawiony twardych łodyg) gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Komentarze