Zupka shrekowa
4 porcje
40 min
Średnie
Składniki
Zupka shrekowa
Zupka shrekowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rosół podgrzej i wrzuć do niego umyte i podzielone na mniejsze różyczki brokuły oraz umyty szpinak. Gotuj około 15-20 minut.
Wyjmij 2-3 porcje różyczek i odłóż. Ugotowane w rosole warzywa zblenduj. Chwilę gotuj i dodaj świeżą, umytą bazylię oraz pietruszkę (szczyptę zostaw). Dodaj też czosnek przeciśnięty przez praskę i raz jeszcze wszystko zmiksuj. Dopraw świeżo startą gałką muszkatołową (ale ostrożnie, gdyż to bardzo aromatyczna i intensywna przyprawa!).
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Wymieszaj i jeszcze chwilę gotuj – w razie potrzeby zupę można zagęścić np. mąką. Do przygotowanej zupki, jeszcze w garnku, dodaj drobno posiekaną porcję odłożonych różyczek brokuła i pozostałą natkę pietruszki- całość wymieszaj. Porcję zupy wlej do miseczki, ozdób kilkoma listkami bazylii i/lub szpinaku, zrób kilka kleksów z jogurtu. Możesz też posypać zupę groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Komentarze