B-52

B-52

 

B-52 to alkohol warstwowy, składający się z likieru kawowego, irlandzkiego likieru Baileys (złożony ze śmietanki, whisky, wanilii i kakao) oraz francuskiego likieru owocowego Grand Marnier. Każdy z alkoholi wlewa się do kieliszka w konkretnej kolejności. Ze względu na różną gęstość składowych, w kieliszku układają i oddzielają się od siebie wyraźne warstwy trunku.

Jak podawać i jak zrobić B-52?

Podawanie koktajlu alkoholowego B-52 następuje w nietypowy sposób. B-52 to płonący drink. Po wykonaniu warstwowego B-52 shot, z wyraźnie oddzielonymi poziomami – zaczynając od dołu likierem kawowym, środkowym Baileys i górnym Grand Marnier – podpala się powierzchnię, a następnie szybko wypija drink przez słomkę.

Warstwy alkoholi należy wlać powoli po ściance kieliszka. Warto pamiętać też o przygotowaniu płonącego shota w kieliszkach odpornych na wysoką temperaturę.

B-52 można urozmaicić także syropem smakowym stosowanym na dolną warstwę, co wzbogaci smak drinka. Chcąc urozmaicić efekt wizualny, można sypnąć na wierzch szczyptę cynamonu, który wpływa na iskrzenie się shota.

Drink można pić do przekąsek słonych lub słodkich, a także do przystawek i dań głównych.

 


Niestety nie znaleziono nic pasującego do wyszukiwania