Banany
Banany to owoce tropikalne, które uprawiane są głównie w strefie międzyzwrotnikowej – w Afryce, w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji i krajach pacyfiku. Są prawdziwą skarbnicą potasu, błonnika i składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor czy wapń, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Banany są również owocami najchętniej wybieranymi przez Polaków – ich słodki smak i aksamitna konsystencja sprawiają, że nawet dzieci, dla których owoce nie są idealną przekąską, z chęcią sięgają właśnie po banany. Jest tyle sposobów, by wykorzystać w swojej diecie te bogate w potas owoce!
Co można zrobić z bananów?
Najczęściej jadane bywają wprost ze skórki, jako przekąska, jednak owoce te stwarzają mnóstwo możliwości wykorzystania w kuchni. Wbrew pozorom przepisy z bananami to nie tylko domena dań deserowych. Choć oczywiście można z nich zrobić wiele pysznych ciast. Sprawdź więc, do czego się nadają!
Ciasta z bananami
Możesz je przygotować w wersji light i bez ograniczeń i skorzystać chociażby z przepisu na ciasto z bananami bez cukru, kokosowy sernik na daktylowym spodzie oraz tartę z bananami i karmelem.
Domowe desery fit
Choć banan to owoc kaloryczny, bo liczący prawie 89 kcal w 100 gramach, bywa wykorzystywany do przygotowania dań fit. Przepisy, w których banany częściowo zastępują cukier, przypadną do gustu dbającym o linię wielbicielom deserów. Jeśli do nich należysz, sprawdź fit kopiec kreta, smoothie z buraka i pietruszki, brownie z batata i fit lody na patyku.
Zdrowe przekąski z bananów
Smak, zapach i bogactwo witamin oraz składników odżywczych bananów warto wykorzystać do przygotowania zdrowych przekąsek do szkoły czy pracy. Z bananów można zrobić także zdrowy podwieczorek, nie tylko dla najmłodszych. Oto kilka pomysłów:
-
bananowe placuszki z kaszy jaglanej
-
batony jaglane z bananami
-
owsiane ciasteczka
Najlepsze przepisy na dania z bananów i mnóstwo pomysłów na to, co z nich zrobić, znajdziesz poniżej. Smacznego!