Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa harira

Zupa harira
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zupa harira to tradycyjne marokańskie danie. Podstawą jest mięso i warzywa strączkowe takie jak: soczewica i ciecierzyca. Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo sycąca.

Składniki

300 g - mięsa wołowego
500 g - passaty pomidorowej
400 g - pomidorów z puszki
100 g - ciecierzycy
50 g - czerwonej soczewicy
1 szt. - cebuli
1 szt. - marchewki
2 łyżeczki - kuminu
1 łyżeczka - imbiru
1 łyżeczka - cynamonu
1 łyżeczka - ostrej papryki
1 łyżeczka - słodkiej papryki
0,5 łyżeczki - nasion kolendry
- sól, pieprz
0,5 pęczka - natki pietruszki
- olej do smażenia

Opis wykonania

1

Dzień wcześniej ciecierzycę wsyp do garnka, zalej zimną wodą 10 cm ponad poziom ciecierzycy i odstaw na całą noc do namoczenia.

Wołowinę pokrój w kostkę i na rozgrzanym oleju podsmaż mięso.

2

Cebulę i marchewkę obierz, a następnie pokrój w kostkę. Do garnka z mięsem dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj i dodaj wszystkie przyprawy.

Podlej warzywa 05, l wody, dodaj ciecierzycę, gotuj na płycie grzewczej 45 minut.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Następnie dodaj pomidory razem z passatą i czerwoną soczewicą. Wszystko dokładnie wymieszaj, gotuj kolejne 15 minut.

4

Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Fantastyczna zupa myślę że wołowina robi swoje z innym mięsem to już nie byłby taki smak
fiziowaaa
Przepyszna zupa, gorąco polecam