


Zupa harira to tradycyjne marokańskie danie. Podstawą jest mięso i warzywa strączkowe takie jak: soczewica i ciecierzyca. Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo sycąca.
Dzień wcześniej ciecierzycę wsyp do garnka, zalej zimną wodą 10 cm ponad poziom ciecierzycy i odstaw na całą noc do namoczenia.
Wołowinę pokrój w kostkę i na rozgrzanym oleju podsmaż mięso.
Cebulę i marchewkę obierz, a następnie pokrój w kostkę. Do garnka z mięsem dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj i dodaj wszystkie przyprawy.
Podlej warzywa 05, l wody, dodaj ciecierzycę, gotuj na płycie grzewczej 45 minut.
Następnie dodaj pomidory razem z passatą i czerwoną soczewicą. Wszystko dokładnie wymieszaj, gotuj kolejne 15 minut.
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.