Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa harira

Opis wykonania

Zupa harira to tradycyjne marokańskie danie. Podstawą jest mięso i warzywa strączkowe takie jak: soczewica i ciecierzyca. Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo sycąca.

Zupa harira - krok 1

Dzień wcześniej ciecierzycę wsyp do garnka, zalej zimną wodą 10 cm ponad poziom ciecierzycy i odstaw na całą noc do namoczenia.

Wołowinę pokrój w kostkę i na rozgrzanym oleju podsmaż mięso.

Zupa harira - krok 2

Cebulę i marchewkę obierz, a następnie pokrój w kostkę. Do garnka z mięsem dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj i dodaj wszystkie przyprawy.

Podlej warzywa 05, l wody, dodaj ciecierzycę, gotuj 45 minut.

Zupa harira - krok 3

Następnie dodaj pomidory razem z passatą i czerwoną soczewicą. Wszystko dokładnie wymieszaj, gotuj kolejne 15 minut.

Zupa harira - krok 4

Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.