


Zupa z ciecierzycy to kolejny pomysł na pożywne i smaczne danie z roślin strączkowych. Jej ciekawa konsystencja, lekko pikantny smak i aromatyczny zapach to ciekawy pomysł na pożywny obiad lub zdrową przekąskę. Cieciorka, zuwagi na dużą zawartość białka, jest jednym z ulubionych składników potraw wegetariańskich. Bogata w potas, witaminy z grupy B, żelazo i błonnik zaskoczy cię swoim smakiem. Sprawdź prosty przepis na szybką zupę z ciecierzycy.
Ciecierzycę wraz z zalewą dodaj do gorącego bulionu warzywnego. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem aż będzie miękka. Następnie tłuczkiem do mięsa rozdrobnij ciecierzycę, ale zachowując dość spore kawałki. Ciecierzyca powinna zachować wyraźnie wyczuwalne kawałki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gotującej się zupy.
Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój bardzo drobno. Na gorącej patelni podlanej niewielką ilością oleju przesmaż cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Całość duś pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Regularnie mieszaj, aby się nie przypaliły.
Zawartość patelni przełóż do garnka z pozostałymi składnikami i wymieszaj. Gotuj dalej, a gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj do zupy sól, pieprz i dopraw do smaku ostra papryką (lub pieprzem cayenne).
Podawaj z niewielką ilością kwaśnej śmietany i odrobiną posiekanej kolendry (lub natki pietruszki).