Zupa z ciecierzycy
3 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciecierzycę wraz z zalewą dodaj do gorącego bulionu warzywnego. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem aż będzie miękka. Następnie tłuczkiem do mięsa rozdrobnij ciecierzycę, ale zachowując dość spore kawałki. Ciecierzyca powinna zachować wyraźnie wyczuwalne kawałki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gotującej się zupy.
Porada
Zupę z ciecierzycy możesz również przygotować z „surowych” nasion, wówczas należy je namoczyć w wodzie przez kilkanaście godzin (najlepiej zostawić na całą noc). Aby podkreślić smak zupy, możesz dodać około 1 łyżeczki curry.
Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój bardzo drobno. Na gorącej patelni podlanej niewielką ilością oleju przesmaż cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Całość duś pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Regularnie mieszaj, aby się nie przypaliły.
Zawartość patelni przełóż do garnka z pozostałymi składnikami i wymieszaj. Gotuj dalej, a gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj do zupy sól, pieprz i dopraw do smaku ostra papryką (lub pieprzem cayenne).
Podawaj z niewielką ilością kwaśnej śmietany i odrobiną posiekanej kolendry (lub natki pietruszki).
Komentarze