Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa z ciecierzycy to kolejny pomysł na pożywne i smaczne danie z roślin strączkowych. Jej ciekawa konsystencja, lekko pikantny smak i aromatyczny zapach to ciekawy pomysł na pożywny obiad lub zdrową przekąskę. Cieciorka, zuwagi na dużą zawartość białka, jest jednym z ulubionych składników potraw wegetariańskich. Bogata w potas, witaminy z grupy B, żelazo i błonnik zaskoczy cię swoim smakiem. Sprawdź prosty przepis na szybką zupę z ciecierzycy.

Składniki

1 puszka ciecierzycy
3-4 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
Olej
Sól, pieprz
Ostra papryka
½ szklanki śmietany 18%
Świeża kolendra lub natka pietruszki
1,5 litra bulionu warzywnego

Opis wykonania

Ciecierzycę wraz z zalewą dodaj do gorącego bulionu warzywnego. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem aż będzie miękka. Następnie tłuczkiem do mięsa rozdrobnij ciecierzycę, ale zachowując dość spore kawałki. Ciecierzyca powinna zachować wyraźnie wyczuwalne kawałki. 

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gotującej się zupy.

Porada

Zupę z ciecierzycy możesz również przygotować z „surowych” nasion, wówczas należy je namoczyć w wodzie przez kilkanaście godzin (najlepiej zostawić na całą noc). Aby podkreślić smak zupy, możesz dodać około 1 łyżeczki curry.



Bosh Logo
Bosh

Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój bardzo drobno. Na gorącej patelni podlanej niewielką ilością oleju przesmaż cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Całość duś pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Regularnie mieszaj, aby się nie przypaliły.

Zawartość patelni przełóż do garnka z pozostałymi składnikami i wymieszaj. Gotuj dalej, a gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj do zupy sól, pieprz i dopraw do smaku ostra papryką (lub pieprzem cayenne).

Podawaj z niewielką ilością kwaśnej śmietany i odrobiną posiekanej kolendry (lub natki pietruszki).

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Nie dość że bardzo tania to do tego ogromnie syta. Polecam.