Krem pomidorowy z tostami i bresaolą
4 porcje
Średnie
Prosty krem pomidorowy z typowo włoskimi tostami z bresaolą i parmezanem zachwyci każdym letnim popołudniem.
Składniki
8 szt. pomidor
2 szt. szalotka
2 szt. ząbek czoasnku
1 łyżka brązowy cukier
2 łyżka śmietana 18%
sól
pieprz
bazylia
oregano
8 szt. kromka pieczywa
8 szt. plastry szynki Bresaola
8 szt. plaster parmezanu
8 szt. plaster jabłka
1 łyżeczka masło
Krem pomidorowy i tosty z bresaolą
Krem pomidorowy i tosty z bresaolą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Krem pomidorowy: Cebulkę i czosnek posiekaj. Zeszklij na oliwie. Pomidory pokrój w kawałki i zblenduj. Przelej do garnka, dodaj cebulkę i czosnek, sól, pieprz i cukier. Gotuj 10 minut. Dodaj posiekane zioła i śmietanę. Wymieszaj i w razie potrzeby dopraw.
Tosty: Jabłka pokrój w plastry i podsmaż na patelni. Ułóż na posmarowanej masłem kromce, nakryj 2 plastrami sera i szynki. Przykryj drugą kromką. Wstaw do tostera lub połóż na patelni. Przykryj pokrywką na 5 minut. Następnie odkryj i przypiecz pieczywo. Maczaj tosty w kremie pomidorowym.
Komentarze