Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Białe wino i jałowcówka sprawiają, że nudna pomidorowa zyskuje nowy wymiar smaku. Polskie zupy w tradycyjnej wersji zawsze można urozmaicić. Wystarczy odrobina fantazji.

Składniki

2 szt. pomidory w puszce
1 szt. pęczek włoszczyzny
2 szt. cebula
200 ml Śmietana kremówka
1/2 szklanka Białe wytrawne wino
2 łyżka Jałowcówka
2 łyżka Masło
2 szt. owoce jałowca
0,5 łyżeczka estragon
1 łyżeczka sól
0,5 łyżeczka biały pieprz

Opis wykonania

Cebulę i włoszczyznę kroimy w malutką kostkę. W naczyniu rozgrzać tłuszcz, podsmażyć przygotowane składniki. Rozdrobnione pomidory wraz zalewą dodać do warzyw. Wlać 1/2 szklanki białego wina,doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i gotować ok 30 minut.Zmiksować,przelać do drugiego garnka dodać jałowiec, ponownie zagotować i doprawić do smaku. Posypać estragonem. Ubić śmietanę na sztywno, wymieszać z dwoma łyżkami jałowcówki. Podajemy w osobnym naczyniu do zupy pomidorowej.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych