Wytrawna zupa pomidorowa na ostro
4 porcje
Średnie
Białe wino i jałowcówka sprawiają, że nudna pomidorowa zyskuje nowy wymiar smaku. Polskie zupy w tradycyjnej wersji zawsze można urozmaicić. Wystarczy odrobina fantazji.
Składniki
2 szt. pomidory w puszce
1 szt. pęczek włoszczyzny
2 szt. cebula
200 ml Śmietana kremówka
1/2 szklanka Białe wytrawne wino
2 łyżka Jałowcówka
2 łyżka Masło
2 szt. owoce jałowca
0,5 łyżeczka estragon
1 łyżeczka sól
0,5 łyżeczka biały pieprz
Wytrawna zupa pomidorowa na ostro
Wytrawna zupa pomidorowa na ostro
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę i włoszczyznę kroimy w malutką kostkę. W naczyniu rozgrzać tłuszcz, podsmażyć przygotowane składniki. Rozdrobnione pomidory wraz zalewą dodać do warzyw. Wlać 1/2 szklanki białego wina,doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i gotować ok 30 minut.Zmiksować,przelać do drugiego garnka dodać jałowiec, ponownie zagotować i doprawić do smaku. Posypać estragonem. Ubić śmietanę na sztywno, wymieszać z dwoma łyżkami jałowcówki. Podajemy w osobnym naczyniu do zupy pomidorowej.
Komentarze