Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sycąca i rozgrzewająca zupa na chłodniejsze dni. Egzotyczną nutę nadają jej słodkie ziemniaki i świeże listki kolendry, seksowną - lubczyk i imbir.

Składniki

2 szt. Bataty
1 szt. Cebula
Czosnek
2 szt. Marchew
0,5 szt. Seler
1 szt. Pietruszka
1,5 l Bulion warzywny
2 łyżka Oliwa lub olej
2 łyżeczka Lubczyk
1 łyżeczka Imbir (świeży lub mielony)
Kolendra (liście)
Sól, pieprz
Mleczko kokosowe (vegan) / śmietana 18%
1 łyżeczka Papryka mielona

Opis wykonania

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę. Szkolimy cebulę i czosnek, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i selera. Chwilę smażymy, co chwilę mieszając. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę bataty i dodajemy przyprawy: paprykę, imbir, lubczyk, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Podsmażone warzywa podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Całość blendujemy. Dekorujemy świeżymi listkami kolendry i śmietaną (w wersji wegańskiej - mleczkiem kokosowym). Podajemy z grzankami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych