Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krem z pieczonych batatów z papryką

Krem z pieczonych batatów z papryką
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczone bataty kojarzą się głównie z frytkami, ale można z nich przygotować pyszną i pożywną zupę - krem.

Składniki

2 duże bataty
2 czerwone papryki
1 duża czerwona cebula
1 litr bulionu warzywnego (woda, pietruszka, marchew, seler, cebula, lubczyk, pieprz)
1 łyżka oregano
1 łyżka oleju lub oliwy
szczypta wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Pieczenie znakomicie wydobywa i podkreśla smak warzyw, dzięki czemu przyrządzone z nich kremy mają wyjątkowy smak. W kremie z batatów ich naturalna słodycz została przełamana nutą papryki.

Opis przygotowania:

  1. Bataty umyj, obierz i pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i natnij skórkę. Cebulę pokrój w ósemki. Wszystkie warzywa skrop olejem lub oliwą i posyp oregano.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza i piecz w nim pokrojone warzywa przez około 30 minut.
  3. Gdy warzywa będą się piekły, przygotuj bulion.
  4. Po pieczeniu zdejmij skórkę z papryki i razem z batatami oraz cebulą dodaj do bulionu. Całość zagotuj, a następnie zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj pozostałe przyprawy.
  5. Krem podawaj na ciepło z listkami bazylii.

TIP DIETETYCZNY

  • Bulion warto przygotować w większej ilości. Nadmiar można zamrozić w pojemniczkach i wykorzystać podczas gotowania kolejnej zupy.
  • Doskonałym uzupełnieniem kremu będzie dodatek chilli.
  • Jeśli lubisz słodsze zupy, część lub całą ilość papryki możesz zamienić na marchew.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Uwielbiam bataty, myślę że kiedyś spróbuję
Ewusia1222
Pyszna rozgrzewająca jesienią zupa :)