Krem z pieczonych batatów z papryką
4 porcje
45 min
Średnie
Pieczone bataty kojarzą się głównie z frytkami, ale można z nich przygotować pyszną i pożywną zupę - krem.
Składniki
2 duże bataty
2 czerwone papryki
1 duża czerwona cebula
1 litr bulionu warzywnego (woda, pietruszka, marchew, seler, cebula, lubczyk, pieprz)
1 łyżka oregano
1 łyżka oleju lub oliwy
szczypta wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
Krem z pieczonych batatów z papryką
Krem z pieczonych batatów z papryką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pieczenie znakomicie wydobywa i podkreśla smak warzyw, dzięki czemu przyrządzone z nich kremy mają wyjątkowy smak. W kremie z batatów ich naturalna słodycz została przełamana nutą papryki.
Opis przygotowania:
- Bataty umyj, obierz i pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i natnij skórkę. Cebulę pokrój w ósemki. Wszystkie warzywa skrop olejem lub oliwą i posyp oregano.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza i piecz w nim pokrojone warzywa przez około 30 minut.
- Gdy warzywa będą się piekły, przygotuj bulion.
- Po pieczeniu zdejmij skórkę z papryki i razem z batatami oraz cebulą dodaj do bulionu. Całość zagotuj, a następnie zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj pozostałe przyprawy.
- Krem podawaj na ciepło z listkami bazylii.
TIP DIETETYCZNY
- Bulion warto przygotować w większej ilości. Nadmiar można zamrozić w pojemniczkach i wykorzystać podczas gotowania kolejnej zupy.
- Doskonałym uzupełnieniem kremu będzie dodatek chilli.
- Jeśli lubisz słodsze zupy, część lub całą ilość papryki możesz zamienić na marchew.
Komentarze