FIT KOLACJA: Purée z batatów z imbirowym łososiem
2 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Brakuje Ci pomysłu na kolację?
Składniki
120 g łososia
300 g batatów
2 - 3 plasterki pomarańczy
Seler naciowy
1 papryka czerwona
10 czarnych oliwek
Garść żurawiny
Kawałek imbiru
Sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Świeża kolendra
200 g czerwonej papryki
1 łyżka mleczka kokosowego
Pieprz, sól
FIT KOLACJA: Purée z batatów z imbirowym łososiem
FIT KOLACJA: Purée z batatów z imbirowym łososiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzewające puree z batatów z imbirowym łososiem to świetny pomysł na kolację, zwłaszcza gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza.
Opis przygotowania:
- Łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, natrzyj imbirem oraz czosnkiem, dopraw pieprzem i solą.
- Odstaw na około 40 minut. Skrop oliwą, ułóż kawałki pomarańczy i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 12 minut. Rybę możesz również ugotować na parze.
- Batata pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Dopraw kolendrą, łyżeczką mleczka kokosowego i zrób puree. Paprykę i selera pokrój w kostkę, dodaj żurawinę oraz oliwki. Podawaj z ciepłą rybą i puree z batata.
Komentarze