Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

Składniki

500 ml buliony drobiowego
200 g filetów z kurczak
120 g fasolki szparagowej zielonej
180 g mleka kokosowego
papryczki Komodo Dragon
dojrzałe mango
marchewki
szalotki
ząbki czosnku
płaska łyżeczka cukru trzcinowego
łyżka papryki słodkiej mielonej
łyżka masła klarowanego
limonki
pieprz czarny i sól
150 g makaronu ryżowego

Opis wykonania

Szalotkę, marchew, mango i czosnek obieramy. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchew kroimy w plasterki, a mango w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek i papryczkę Komodo Dragon. Chwilę podsmażamy, aby szalotka się zeszkliła. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i marchew. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, paprykę słodką mieloną i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mango, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym. Notes - przy krojeniu papryczki należy zachować ostrożność. Warto użyć rękawiczek.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo ostra i rozgrzewająca, polecam spróbować.
Radosław
Czy ktoś próbował już tego przepisu? Jakie są wasze opinie?