Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon
Składniki
500 ml buliony drobiowego
200 g filetów z kurczak
120 g fasolki szparagowej zielonej
180 g mleka kokosowego
papryczki Komodo Dragon
dojrzałe mango
marchewki
szalotki
ząbki czosnku
płaska łyżeczka cukru trzcinowego
łyżka papryki słodkiej mielonej
łyżka masła klarowanego
limonki
pieprz czarny i sól
150 g makaronu ryżowego
Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon
Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szalotkę, marchew, mango i czosnek obieramy. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchew kroimy w plasterki, a mango w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek i papryczkę Komodo Dragon. Chwilę podsmażamy, aby szalotka się zeszkliła. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i marchew. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, paprykę słodką mieloną i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mango, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym.
Notes
- przy krojeniu papryczki należy zachować ostrożność. Warto użyć rękawiczek.
Komentarze