Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Mleko

Mleko

Roślinne napoje nazywane mlekiem przypominają je jedynie z wyglądu, jednak dla osób z nietolerancją laktozy oraz wegan stanowią cenny zamiennik mleka krowiego wykorzystywany nie tylko do porannej latte z...

Czytaj więcej
Mleko
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Roślinne napoje nazywane mlekiem przypominają je jedynie z wyglądu, jednak dla osób z nietolerancją laktozy oraz wegan stanowią cenny zamiennik mleka krowiego wykorzystywany nie tylko do porannej latte z mlekiem sojowym.

Choć ogromną popularność mleko roślinne zyskało w ostatnich latach, znane jest już od stuleci, np. mleko migdałowe znane było już w średniowieczu.

Wprawdzie z wyglądu mleko krowie i roślinne to bardzo podobny biały płyn, różnią się smakiem i właściwościami. W przypadku roślinnego napoju, od rodzaju użytego składnika zależy to, jak smakuje mleko roślinne – z zasady jednak jest mniej słodkie, co producenci gotowego mleka roślinnego nierzadko próbują zniwelować poprzez dodanie cukru.

Mleko krowie – właściwości

Niezaprzeczalną zaletą mleka krowiego jest zawartość witamin i składników mineralnych, których często brakuje roślinnym zamiennikom – te kupowane w sklepie są więc nierzadko wzbogacane w zestaw witamin. Także osoby z nietolerancją laktozy nie muszą rezygnować ze spożycia mleka krowiego, wybierając jedynie to pozbawione laktozy.

 

Z kolei roślinne napoje zawierają w porównaniu z krowim mlekiem mniej białka i niemal zupełnie pozbawione są cholesterolu. Dodatkowo, mleko roślinne nie uczula, a najbezpieczniejsze z tego rodzaju napojów jest mleko ryżowe. A mleka kokosowe i migdałowe mają skład najbardziej zbliżony do mleka matki.

Jedną z wad mleka roślinnego jest jego wygórowana w porównaniu z mlekiem krowim cena, dlatego warto zrobić napój samodzielnie, zwłaszcza, że nie jest to skomplikowane.

W kuchni zarówno mleko krowie jaki roślinne najczęściej stosuje się do przygotowania słodkich deserów czy zup mlecznych, także w postaci jogurtów, kefirów i maślanek.