Mleko
Roślinne napoje nazywane mlekiem przypominają je jedynie z wyglądu, jednak dla osób z nietolerancją laktozy oraz wegan stanowią cenny zamiennik mleka krowiego wykorzystywany nie tylko do porannej latte z...
Czytaj więcej
Roślinne napoje nazywane mlekiem przypominają je jedynie z wyglądu, jednak dla osób z nietolerancją laktozy oraz wegan stanowią cenny zamiennik mleka krowiego wykorzystywany nie tylko do porannej latte z mlekiem sojowym.
Choć ogromną popularność mleko roślinne zyskało w ostatnich latach, znane jest już od stuleci, np. mleko migdałowe znane było już w średniowieczu.
Wprawdzie z wyglądu mleko krowie i roślinne to bardzo podobny biały płyn, różnią się smakiem i właściwościami. W przypadku roślinnego napoju, od rodzaju użytego składnika zależy to, jak smakuje mleko roślinne – z zasady jednak jest mniej słodkie, co producenci gotowego mleka roślinnego nierzadko próbują zniwelować poprzez dodanie cukru.
Mleko krowie – właściwości
Niezaprzeczalną zaletą mleka krowiego jest zawartość witamin i składników mineralnych, których często brakuje roślinnym zamiennikom – te kupowane w sklepie są więc nierzadko wzbogacane w zestaw witamin. Także osoby z nietolerancją laktozy nie muszą rezygnować ze spożycia mleka krowiego, wybierając jedynie to pozbawione laktozy.
Z kolei roślinne napoje zawierają w porównaniu z krowim mlekiem mniej białka i niemal zupełnie pozbawione są cholesterolu. Dodatkowo, mleko roślinne nie uczula, a najbezpieczniejsze z tego rodzaju napojów jest mleko ryżowe. A mleka kokosowe i migdałowe mają skład najbardziej zbliżony do mleka matki.
Jedną z wad mleka roślinnego jest jego wygórowana w porównaniu z mlekiem krowim cena, dlatego warto zrobić napój samodzielnie, zwłaszcza, że nie jest to skomplikowane.
W kuchni zarówno mleko krowie jaki roślinne najczęściej stosuje się do przygotowania słodkich deserów czy zup mlecznych, także w postaci jogurtów, kefirów i maślanek.