Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Znudziły Ci się słodkie naleśniki? Z pomocą przychodzą naleśniki meksykańskie. Mięso mielone, fasola i koncentrat pomidorowy w połączeniu z ciastem naleśnikowym to świetna propozycja na obiad lub kolację. Koniecznie wypróbujcie przepis na naleśniki po meksykańsku!

Składniki

Naleśniki:
400 g mąka pszenna
2 szt. jajko
1 szklanka mleko
1 szklanka woda gazowana
1 łyżeczka olej
szczypta sól

Farsz:
1 szt. cebula
500 g mięso wołowe
2 łyżka olej
2 ząbki czosnek
1 łyżeczka papryka słodka
200 g czerwona fasola z puszki
3 łyżka koncentrat pomidorowy
200 g pomidory z puszki
1 łyżeczka kumin
1/2 łyżeczka mielone ziarna kolendry
do smaku sól i pieprz
do posypania posiekana kolendra
200 g starty ser

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
355.5 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
35.5 g
Błonnik
25.9 g
Białko
2.6 g
Sól
1.43 g

Opis wykonania

W wysokiej misce zmiksuj blenderem składniki na naleśniki, smaż na lekko natłuszczonej patelni.

Na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj olej, drobno posiekany czosnek i cebulę, całość zeszklij.

Dodaj mięso, paprykę słodką, kumin i mieloną kolendrę, koncentrat pomidorowy, smażymy do momentu lekkiego zarumienienia mięsa. Dodaj pomidory z puszki, odparuj sos.

Fasolę przełóż na sitko, opłucz i dodaj do mięsa. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

Porada

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.  

Bosh Logo
Bosh

Naleśniki faszeruj smażonym mięsem, posyp tartym serem, zwiń w rulon, ułóż w naczyniu do zapiekania, dodatkowo posyp tartym serem. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe naleśniki posyp posiekaną kolendrą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Super przepis! Naleśniki po meksykańsku są daniem, które zawsze pochłaniamy ze smakiem. I tym razem się nie zawiodłam. Przyznaję się jednak, że zamiast przypiec naleśniki w piekarniku, zapiekłam je na grillu elektrycznym- grill jest szybszym rozwiązaniem, a nasze burczące brzuchy zaczęły się o sobie przypominać ;)) Przepis zapisuję i na pewno jeszcze nieraz powtórzę.
Natalia Kowalska
Ledwo udało mi się zrobić zdjęcie. Tak szybko znikały. Miła odmiana od spodniej wersji.