Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Znudziły Ci się słodkie naleśniki? Z pomocą przychodzą naleśniki meksykańskie. Mięso mielone, fasola i koncentrat pomidorowy w połączeniu z ciastem naleśnikowym to świetna propozycja na obiad lub kolację. Koniecznie wypróbujcie przepis na naleśniki po meksykańsku!

Składniki

Naleśniki:
400 g mąka pszenna
2 szt. jajko
1 szklanka mleko
1 szklanka woda gazowana
1 łyżeczka olej
szczypta sól

Farsz:
1 szt. cebula
500 g mięso wołowe
2 łyżka olej
2 ząbki czosnek
1 łyżeczka papryka słodka
200 g czerwona fasola z puszki
3 łyżka koncentrat pomidorowy
200 g pomidory z puszki
1 łyżeczka kumin
1/2 łyżeczka mielone ziarna kolendry
do smaku sól i pieprz
do posypania posiekana kolendra
200 g starty ser

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
355.5 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
35.5 g
Błonnik
25.9 g
Białko
2.6 g
Sól
1.43 g

Opis wykonania

Krok 1

W wysokiej misce zmiksuj blenderem składniki na naleśniki, smaż na lekko natłuszczonej patelni.

Krok 2

Na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj olej, drobno posiekany czosnek i cebulę, całość zeszklij.

Dodaj mięso, paprykę słodką, kumin i mieloną kolendrę, koncentrat pomidorowy, smażymy do momentu lekkiego zarumienienia mięsa. Dodaj pomidory z puszki, odparuj sos.

Fasolę przełóż na sitko, opłucz i dodaj do mięsa. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

Porada

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.  



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Naleśniki faszeruj smażonym mięsem, posyp tartym serem, zwiń w rulon, ułóż w naczyniu do zapiekania, dodatkowo posyp tartym serem. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe naleśniki posyp posiekaną kolendrą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Super przepis! Naleśniki po meksykańsku są daniem, które zawsze pochłaniamy ze smakiem. I tym razem się nie zawiodłam. Przyznaję się jednak, że zamiast przypiec naleśniki w piekarniku, zapiekłam je na grillu elektrycznym- grill jest szybszym rozwiązaniem, a nasze burczące brzuchy zaczęły się o sobie przypominać ;)) Przepis zapisuję i na pewno jeszcze nieraz powtórzę.
Natalia Kowalska
Ledwo udało mi się zrobić zdjęcie. Tak szybko znikały. Miła odmiana od spodniej wersji.
damdlani
Super przepis. Muszę jeszcze popracować nad operowaniem naleśnikiem, ale smak bomba
Efffka
Uwielbiam! To była uczta smaku 😁
Aleksandra J
Super pomysł! Bardzo dobre ☺️
Lalaxo
Będą nalesniki po meksykańsku 😋
Majunia
Uwielbiam ten przepis