Muffinki
Szybkie, łatwe i efektowne muffiny przygotujesz bez użycia miksera w mniej niż godzinę. Warto kupić zapas kolorowych papilotów (papierowych osłonek), w których muffinki będą się efektownie prezentować po upieczeniu. Papiloty można zastąpić wyciętym w kwadraty papierem do pieczenia. Babeczki pozostawiają duże pole dla wyobraźni, jeśli chodzi o dodatki. Przepis podstawowy to ciasto przygotowane z: mąki pszennej, płynnego tłuszczu (oleju lub roztopionego masła), mleka, jajek, cukru i proszku do pieczenia. To świetna baza do eksperymentów z dodatkiem owoców (maliny, borówki, jagody, truskawki, prażone jabłka), czekolady, orzechów, masła orzechowego, kremu czekoladowego, musu owocowego lub innych składników.
Zdrowszą wersję muffinek przygotujesz, zastępując białą np. mąką orkiszową lub płatkami owsianymi.
Gotowe babeczki możesz pięknie przystroić. Odświętne muffiny udekoruj kremem z serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem soku z cytryny lub kolorowym lukrem. Wykorzystaj też ozdoby cukiernicze czy świeże owoce.
Aby przygotować muffinki czekoladowe wystarczy dodać do ciasta podstawowego dwie łyżki kakao lub roztopioną gorzką czekoladę. Czekoladowe muffiny dobrze komponują się z posiekanymi orzechami, truskawkami lub malinami, z nadzieniem z serka waniliowego lub musem z powideł śliwkowych.
Muffiny bananowe uzyskasz, dodając do wersji podstawowej dwa rozgniecione bardzo dojrzałe banany i opcjonalnie posiekane orzechy włoskie, nerkowce czy pecan albo posiekaną gorzką czekoladę. Dodatek bananów sprawi, że ciastka będą wilgotne w środku.
Muffiny dyniowe to jesienna wersja babeczek o piernikowym smaku i wilgotnym, dzięki purée z dyni, wnętrzu. Dodatek startej skórki pomarańczy, cynamonu i gałki muszkatołowej sprawi, że aromatyczne babeczki będą idealnym dodatkiem do bożonarodzeniowego menu.