Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs

Owocowe

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Podwodna kanapka
Ilośc porcji

1

Czas wykonywania

8 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3

Kolorowe warzywa
Ilośc porcji

1

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Kanapka Lew
Ilośc porcji

1

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

1

zestaw sniadaniowy
Ilośc porcji

1

Czas wykonywania

8 min

Poziom trudności

Łatwe

Wesołe śniadanko
Ilośc porcji

1

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3

Specjał synusia i mamusi
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4

Kanapka
Ilośc porcji

1

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Sałatki z kaszą
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Bento
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie

 

Warzywa należące do grupy owocowych zwane są psiankowatymi. Co najważniejsze, z botanicznego punktu widzenia są one owocami, ponieważ ich nadającą się do spożycia częścią jest dojrzały owoc. Jednak z powodu swojego smaku zaliczane są one do warzyw.

Warzywa owocowe – przykłady

Warzywa należące do grupy warzyw owocowych to m.in.:

  • bakłażan
  • cukinia
  • dynia
  • ogórek
  • pomidor
  • papryka
  • papryka chili

Warzywa owocowe – przepisy

Warzywa z tej grupy doskonale nadają się do najróżniejszego rodzaju potraw. Z cukinii można przygotować pyszną zupę krem z grzankami, a z bakłażana pyszne warzywne roladki nadziewane serem kozim. Ze wszystkich owocowych warzyw z powodzeniem przygotujesz wegetariańskie leczo – wystarczy dusić pokrojone w kostkę warzywa (cukinię, bakłażana, kolorowe papryki) na podsmażonej na oleju cebuli. Pod koniec duszenia dodaj pokrojone w kostkę pomidory (najlepiej malinowe). Możesz dodać również odrobinę przecieru pomidorowego, by zagęścić konsystencję. Warzywa owocowe są pyszne, soczyste i można przygotować z nich pyszne sałatki.