Sałatki z kaszą
4 porcje
30 min
Łatwe
Połączenie kaszy, sezonowych warzyw z orzechami to bardzo smaczna i pożywna przekąska, idealna na 2 śniadanie.
Składniki
100 g kasza jaglana
100 g kasza gryczana biała
100 g kasza gryczana palona
100 g kasza quinoa
1 szt. burak gotowany
4 szt. rzodkiewka
100 g ser typu greckiego
1 garść prażone pestki słonecznika
1 garść prażone orzechy nerkowca
1 garść orzechy włoskie
1 łyżka miód
2 łyżka sok z cytryny
1 łyżka musztarda
4 łyżka ocet ryżówy
6 łyżka oliwa z oliwek
1 szczypta sól himalajska
1 szczypta pieprz
1 szczypta papryka wędzona
1 szczypta czubryca czerwona
1 szczypta gomasio ( sól sezamowa)
1 szt. ogórek
25 g szczypiorek
25 g natka pietruszki
6 szt. pomidorki koktajlowe
1 garść kiełki słonecznika
50 g suszone śliwki
50 g suszone pomidory
50 g szpinak
50 g roszponka
50 g rukola
100 g wędzone tofu
100 g fasolka edamame
50 g czarne oliwki
Sałatki z kaszą
Sałatki z kaszą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Najprzyjemniejsze w przepisach na sałatki jest to, że wystarczy ugotować kaszę i ewentualnie podprażyć orzechy, następnie wymieszać je z warzywami i przyprawami i gotowe. Nie ma tu żadnej filozofii oprócz dobrania składników.
Sałatka nr 1
Quinoa biała, roszponka, rzodkiewka, ogórek, szczypiorek, natka pietruszki, kiełki słonecznika, gomasio. Świeżo mielony pieprz kolorowy, sól himalajska. Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżka musztardy miodowej, 4 łyżki octu ryżowego.
Sałatka nr 2
Kasza jaglana, fasolka edamame, czarne oliwki, pomidory koktajlowe, prażone orzechy nerkowca, oliwa, sok z cytryny, gomasio (sól sezamowa), pieprz.
Sałatka nr 3
Biała kasza gryczana, burak gotowany, czerwona cebula, rukola, wędzone tofu, orzechy włoskie. Świeżo mielony pieprz kolorowy, gomasio (sól sezamowa ). Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżka musztardy miodowej, 2 łyżki cytryny.
Sałatka nr 4
Kasza gryczana palona, suszone śliwki, odsączone z oliwy suszone pomidory, szpinak, feta, prażone pestki słonecznika. Świeżo mielony pieprz kolorowy, sól, szczypta papryki wędzonej lub czerwonej czubrycy. Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka miodu, 2 łyżki cytryny.
Komentarze