Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatki z kaszą

Opis wykonania

Połączenie kaszy, sezonowych warzyw z orzechami to bardzo smaczna i pożywna przekąska, idealna na 2 śniadanie.

Najprzyjemniejsze w przepisach na sałatki jest to, że wystarczy ugotować kaszę i ewentualnie podprażyć orzechy, następnie wymieszać je z warzywami i przyprawami i gotowe. Nie ma tu żadnej filozofii oprócz dobrania składników. Sałatka nr 1 Quinoa biała, roszponka, rzodkiewka, ogórek, szczypiorek, natka pietruszki, kiełki słonecznika, gomasio. Świeżo mielony pieprz kolorowy, sól himalajska. Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżka musztardy miodowej, 4 łyżki octu ryżowego. Sałatka nr 2 Kasza jaglana, fasolka edamame, czarne oliwki, pomidory koktajlowe, prażone orzechy nerkowca, oliwa, sok z cytryny, gomasio (sól sezamowa), pieprz. Sałatka nr 3 Biała kasza gryczana, burak gotowany, czerwona cebula, rukola, wędzone tofu, orzechy włoskie. Świeżo mielony pieprz kolorowy, gomasio (sól sezamowa ). Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżka musztardy miodowej, 2 łyżki cytryny. Sałatka nr 4 Kasza gryczana palona, suszone śliwki, odsączone z oliwy suszone pomidory, szpinak, feta, prażone pestki słonecznika. Świeżo mielony pieprz kolorowy, sól, szczypta papryki wędzonej lub czerwonej czubrycy. Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka miodu, 2 łyżki cytryny.