Placuszki
Szukasz pomysłu na urozmaicenie swoich posiłków? Znudziły Ci się cięgle te same dania? Wypróbuj słodkie placuszki! Wbrew pozorom są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się jako propozycja na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Dodatkowo są uniwersalne i za każdym razem mogą smakować i wyglądać inaczej.
Jak zrobić placuszki?
Najprostszy przepis na placuszki składa się z zaledwie 3 składników. Są to banany, płatki owsiane oraz jajka. Produkty na placuszki można ze sobą wymieszać lub zmiksować w blenderze. Dla urozmaicenia warto dodać orzechy, czekoladę, kakao lub owoce. Placuszki z bananem można przygotować również w wersji wegańskiej. Wtedy podstawowymi składnikami są banany, płatki/mąka oraz masło orzechowe. Zamiast masła orzechowego można wykorzystać napój roślinny, np. sojowy lub owsiany.
Ciekawa propozycją są również placuszki jogurtowe. Do ich przygotowania wykorzystuje się mąkę, jajko oraz jogurt naturalny lub grecki. Do placuszków można dodać banany, jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki, czereśnie oraz owoce jagodowe.