Rolada
Rolada to potrawa mięsna, którą przygotowuje się poprzez zawinięcie nadzienia w upieczony kawałek mięsa. Istnieje mnóstwo sposobów na jej przyrządzanie w zależności od użytego mięsa, dodatków do farszu czy metody gotowania. Poniższe wskazówki pomogą ci w przygotowaniu wyśmienitego dania, którym z pewnością zachwycisz gości na niedzielnym obiedzie.
Rolada – przysmak nie tylko na święta
Rolada występuje w wielu mięsnych wariantach – może być drobiowa, wołowa, wieprzowa lub z indyka. Zależnie od preferencji smakowych można faszerować je pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami, cebulą, boczkiem, przeróżnymi warzywami, np. cukinią, kabaczkiem czy dynią. Dla wielbicieli słodkości można przygotować roladę z żurawiną, rodzynkami lub owocami sezonowymi, natomiast zwolenników tradycyjnych smaków na pewno zachwyci klasyczny farsz do rolady śląskiej sporządzany z musztardy, plastrów ogórka kiszonego oraz posiekanej cebuli. Przed umieszczeniem farszu mięso należy dobrze rozbić, aby jak najłatwiej zawinąć roladę. Tak przyrządzoną roladę można upiec na patelni, ugotować we wrzątku lub zapiec w piekarniku.