Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Burger z kurczaka w chrupiącej panierce z kolorowymi dodatkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych burgerów. Mini kotleciki z piersi kurczaka, do tego pełnoziarnista bułka, ulubiona zielenina i dodatki, np. kolorowe pomidory.

Składniki

2 bułki pełnoziarniste
1 pomidor
1 mała czerwona cebula
Ulubiona zielenina (szpinak baby, rukola, roszponka lub mieszanka sałat)
1 filet z piersi kurczaka
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki płatków kukurydzianych
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki majonezu
2 łyżki oleju do smażenia
Sól, pieprz, słodka mielona papryka do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
340 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
36.88 g
Błonnik
19.5 g
Białko
4.27 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

1

Kurczaka pokrój na kotlety, lekko rozbij. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką do smaku.

2

Kotlety najpierw namocz w mleku, następnie obtocz w mące, później w jajku i na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzianych (by je rozdrobnić, użyj blendera).

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
4

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średniej mocy płyty grzewczej przez ok. 3–4 minuty z każdej strony na złoty kolor.

6

Przygotuj burgery – spód każdej bułki posmaruj majonezem i nałóż po garści zieleniny. Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce, pomidory pokrojone w plasterki i krążki czerwonej cebuli.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Pyszny domowy burger 👍fajna panierka, chrupiąca.
Radosław
Warto się nieco namęczyć dla takiego burgera ;)
Toporkiewicz
ta panierka to petarda! Kurczak był idealnie chrupiący
bsylvia
Pyszny domowy chicken burger - bardzo polecam!
Ancyna
Bułki robione z przepisu "bułki do burgerów" Pyszne soczyste mięso. Przepis na szybką kolację