Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Stek z marynowanymi nowalijkami

Opis wykonania

Jest to przepis, który krok po kroku pomoże Wam w przygotowaniu steków idealnych. Takie steki potrzebują świetnego towarzystwa - marynowane nowalijki będą wspaniałym, świeżym dopełnieniem.

baner reklamowy maszynki do mielenia
Stek z marynowanymi nowalijkami - krok 1

Marynowanie warzyw:

Umyte szparagi i cukinię zetnij wzdłuż na wstążki obieraczką do warzyw. Rzodkiewki pokrój w cienkie krążki. 

Warzywa przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij. Użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odessania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania. Po tym czasie przełóż na talerz i serwuj ze stekami.

Stek z marynowanymi nowalijkami - krok 2

Steki, które będziesz smażyć/grillować powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki na minimum 2-3 godziny przed smażeniem. Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła klarowanego lub posmaruj ją olejem rzepakowym, ułóż steki.

Mięso sezonowane na mokro, jeśli chcemy uzyskać steki:
rare - 1,5 minuty z każdej strony
medium Rare - 2 minuty z każdej strony 
medium - 2,5  minuty z każdej strony 
dobrze wysmażony - 3,5 - 4 minuty z każdej strony 

Stek z marynowanymi nowalijkami - krok 3

Po zdjęciu steków z patelni/grilla daj im odpocząć ok. 3-5 min. Warto wtedy steki ułożyć na talerzu i lekko je przykryć pokrywką, co pomoże zachować temperaturę mięsa. 

Solenie steków: ugrillowaną (pierwszą) stronę steka solimy solą gruboziarnistą (sól ma czas na wniknięcie w mięso). Do drugiej strony steka najlepiej użyć kwiatu soli lub soli drobniejszej. Steki kroimy na plastry, całość posypujemy pieprzem.