Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Stek z marynowanymi nowalijkami

Opis wykonania

Jest to przepis, który krok po kroku pomoże Wam w przygotowaniu steków idealnych. Takie steki potrzebują świetnego towarzystwa - marynowane nowalijki będą wspaniałym, świeżym dopełnieniem.

Stek z marynowanymi nowalijkami - krok 1

Marynowanie warzyw:

Umyte szparagi i cukinię zetnij wzdłuż na wstążki obieraczką do warzyw. Rzodkiewki pokrój w cienkie krążki. 

Warzywa przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij. Użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odessania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania. Po tym czasie przełóż na talerz i serwuj ze stekami.

Stek z marynowanymi nowalijkami - krok 2

Steki, które będziesz smażyć/grillować powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki na minimum 2–3 godziny przed smażeniem. Na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj łyżkę masła klarowanego lub posmaruj ją olejem rzepakowym, ułóż steki.

Mięso sezonowane na mokro, jeśli chcemy uzyskać steki:
rare – 1,5 minuty z każdej strony
medium rare – 2 minuty z każdej strony 
medium – 2,5  minuty z każdej strony 
dobrze wysmażony – 3,5–4 minuty z każdej strony 

Stek z marynowanymi nowalijkami - krok 3

Po zdjęciu steków z patelni/grilla daj im odpocząć ok. 3–5 min. Warto wtedy steki ułożyć na talerzu i lekko je przykryć pokrywką, co pomoże zachować temperaturę mięsa. 

Solenie steków: ugrillowaną (pierwszą) stronę steka solimy solą gruboziarnistą (sól ma czas na wniknięcie w mięso). Do drugiej strony steka najlepiej użyć kwiatu soli lub soli drobniejszej. Steki kroimy na plastry, całość posypujemy pieprzem.

Bosch do kuchni