Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Jest to przepis, który krok po kroku pomoże Wam w przygotowaniu steków idealnych. Takie steki potrzebują świetnego towarzystwa - marynowane nowalijki będą wspaniałym, świeżym dopełnieniem.

Składniki

300 g - steku Rib Eye
- masło klarowane lub olej rzepakowy
4 szt. - szparagów
1 szt. - cukinii
4 szt. - rzodkiewki
1 łyżka - koperku
0,5 szt. - cytryny
1 łyżka - oliwy z oliwek

Opis wykonania

1

Marynowanie warzyw:

Umyte szparagi i cukinię zetnij wzdłuż na wstążki obieraczką do warzyw. Rzodkiewki pokrój w cienkie krążki. 

Warzywa przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij. Użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odessania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania. Po tym czasie przełóż na talerz i serwuj ze stekami.

2

Steki, które będziesz smażyć/grillować powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki na minimum 2–3 godziny przed smażeniem. Na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj łyżkę masła klarowanego lub posmaruj ją olejem rzepakowym, ułóż steki.

Mięso sezonowane na mokro, jeśli chcemy uzyskać steki:
rare – 1,5 minuty z każdej strony
medium rare – 2 minuty z każdej strony 
medium – 2,5  minuty z każdej strony 
dobrze wysmażony – 3,5–4 minuty z każdej strony 

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Po zdjęciu steków z patelni/grilla daj im odpocząć ok. 3–5 min. Warto wtedy steki ułożyć na talerzu i lekko je przykryć pokrywką, co pomoże zachować temperaturę mięsa. 

Solenie steków: ugrillowaną (pierwszą) stronę steka solimy solą gruboziarnistą (sól ma czas na wniknięcie w mięso). Do drugiej strony steka najlepiej użyć kwiatu soli lub soli drobniejszej. Steki kroimy na plastry, całość posypujemy pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Grunt to dobre, sezonowane mięso. Ale taki stek w towarzystwie warzyw to wyśmienite danie. W sam raz na niedzielny obiad👍