Stek z marynowanymi nowalijkami
2 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Stek z marynowanymi nowalijkami
Stek z marynowanymi nowalijkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marynowanie warzyw:
Umyte szparagi i cukinię zetnij wzdłuż na wstążki obieraczką do warzyw. Rzodkiewki pokrój w cienkie krążki.
Warzywa przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij. Użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odessania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania. Po tym czasie przełóż na talerz i serwuj ze stekami.
Steki, które będziesz smażyć/grillować powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki na minimum 2–3 godziny przed smażeniem. Na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj łyżkę masła klarowanego lub posmaruj ją olejem rzepakowym, ułóż steki.
Mięso sezonowane na mokro, jeśli chcemy uzyskać steki:
rare – 1,5 minuty z każdej strony
medium rare – 2 minuty z każdej strony
medium – 2,5 minuty z każdej strony
dobrze wysmażony – 3,5–4 minuty z każdej strony
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Po zdjęciu steków z patelni/grilla daj im odpocząć ok. 3–5 min. Warto wtedy steki ułożyć na talerzu i lekko je przykryć pokrywką, co pomoże zachować temperaturę mięsa.
Solenie steków: ugrillowaną (pierwszą) stronę steka solimy solą gruboziarnistą (sól ma czas na wniknięcie w mięso). Do drugiej strony steka najlepiej użyć kwiatu soli lub soli drobniejszej. Steki kroimy na plastry, całość posypujemy pieprzem.
Komentarze