Bajgle
8 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Bajgle
Bajgle
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W połowie lekko ciepłej wody rozpuść cukier i drożdże, a następnie odstaw na 5–10 minut do czasu, aż na powierzchni powstanie bujna piana.
Następnie do misy robota kuchennego dodaj mąkę, pozostałą wodę, przygotowaną wcześniej mieszankę i sól.
Z pomocą robota wyrabiaj ciasto na niskich obrotach przez ok. 10 minut.
Porada
Nie martw się o proporcje! Dokładne ilości poszczególnych składników odmierzysz dzięki wadze wbudowanej w robocie kuchennym MUM5.
Ciasto przełóż do miski nasmarowanej oliwą, przykryj wilgotną ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto mocno przyciśnij dłońmi lub pięścią, aby pozbyć się nadmiaru gazów.
Ciasto podziel na osiem porcji, a następnie uformuj kulki. Palce oprósz mąką i wykonaj z ich pomocą dziury w środku każdej kulki ciasta.
Następnie każdą porcję ciasta delikatnie obracaj i rozciągaj do postaci oponki.
Tak przygotowane kółka odstaw przykryte na 10–20 minut w ciepłe miejsce, by lekko wyrosły, a następnie wkładaj na 1–2 minuty do wrzącej wody.
Po krótkim obgotowaniu odsącz bajgle na kratce i opcjonalnie obtocz w ulubionych ziarnach lub przyprawach.
Następnie ułóż bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżeczką wody i piecz przez około 20 minut na złotobrązowy kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 °C.
Przestudzone bajgle przekrój na pół i nałóż ulubione zestawy dodatków, by skomponować smakowite śniadanie.
Nasza propozycja to dodatki w postaci:
1) kremowej jajecznicy, zielonego ogórka i szczypiorku,
2) serka kanapkowego, rzodkiewki, łososia wędzonego i świeżego koperku,
3) majonezu, dojrzałego awokado i zielonej cebulki.
Komentarze