Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Chrupiące bajgle to doskonała propozycja na niedzielne śniadanie. Leniwy poranek w ich towarzystwie będzie najprzyjemniejszą częścią dnia. Trzy różne propozycje podania sprawią, że nigdy Ci się nie znudzi!

Składniki

Bajgle:
450 g mąki
300 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki drożdży
4 łyżeczki cukru trzcinowego
1 jajko
do posypania: sezam, siemię lniane, czarnuszka, tymianek, mak, chia

Dodatki do podania:
jajecznica z 2 dwóch jajek
ogórek zielony
szczypiorek
sól i pieprz do smaku

Dodatki do podania:
majonez
awokado
sok z cytryny
zielona cebulka
sól i pieprz do smaku

Dodatki do podania:
serek kanapkowy śmietankowy
łosoś wędzony
rzodkiew
koperek

Opis wykonania

W połowie lekko ciepłej wody rozpuść cukier i drożdże, a następnie odstaw na 5–10 minut do czasu, aż na powierzchni powstanie bujna piana.

Następnie do misy robota kuchennego dodaj mąkę, pozostałą wodę, przygotowaną wcześniej mieszankę i sól.

Z pomocą robota wyrabiaj ciasto na niskich obrotach przez ok. 10 minut.

Porada

Nie martw się o proporcje! Dokładne ilości poszczególnych składników odmierzysz dzięki wadze wbudowanej w robocie kuchennym MUM5.

Bosh Logo
Bosh

Ciasto przełóż do miski nasmarowanej oliwą, przykryj wilgotną ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Po tym czasie ciasto mocno przyciśnij dłońmi lub pięścią, aby pozbyć się nadmiaru gazów. 

Ciasto podziel na osiem porcji, a następnie uformuj kulki. Palce oprósz mąką i wykonaj z ich pomocą dziury w środku każdej kulki ciasta. 

Następnie każdą porcję ciasta delikatnie obracaj i rozciągaj do postaci oponki. 

Tak przygotowane kółka odstaw przykryte na 10–20 minut w ciepłe miejsce, by lekko wyrosły, a następnie wkładaj na 1–2 minuty do wrzącej wody. 

Po krótkim obgotowaniu odsącz bajgle na kratce i opcjonalnie obtocz w ulubionych ziarnach lub przyprawach. 

Następnie ułóż bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżeczką wody i piecz przez około 20 minut na złotobrązowy kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 °C. 

Przestudzone bajgle przekrój na pół i nałóż ulubione zestawy dodatków, by skomponować smakowite śniadanie. 

Nasza propozycja to dodatki w postaci:

1) kremowej jajecznicy, zielonego ogórka i szczypiorku,
2) serka kanapkowego, rzodkiewki, łososia wędzonego i świeżego koperku,
3) majonezu, dojrzałego awokado i zielonej cebulki. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy