Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bajgle

Opis wykonania

Chrupiące bajgle to doskonała propozycja na niedzielne śniadanie. Leniwy poranek w ich towarzystwie będzie najprzyjemniejszą częścią dnia. Trzy różne propozycje podania sprawią, że nigdy Ci się nie znudzi!

Bajgle - krok 1

W połowie lekko ciepłej wody rozpuść cukier i drożdże, a następnie odstaw na 5-10 minut do czasu, aż na powierzchni powstanie bujna piana.

Bajgle - krok 2

Następnie do misy robota kuchennego dodaj mąkę, pozostałą wodę, przygotowaną wcześniej mieszankę i sól.

Z pomocą robota wyrabiaj ciasto na niskich obrotach przez ok. 10 minut.

Bajgle - krok 3

Ciasto przełóż do miski nasmarowanej oliwą, przykryj wilgotną ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Po tym czasie ciasto mocno przyciśnij dłońmi lub pięścią, aby pozbyć się nadmiaru gazów. 

Bajgle - krok 4

Ciasto podziel na osiem porcji, a następnie uformuj kulki. Palce oprósz mąką i wykonaj z ich pomocą dziury w środku każdej kulki ciasta. 

Następnie każdą porcję ciasta delikatnie obracaj i rozciągaj do postaci oponki. 

Tak przygotowane kółka odstaw przykryte na 10-20 minut w ciepłe miejsce, by lekko wyrosły, a następnie wkładaj na 1-2 minuty do wrzącej wody. 

Bajgle - krok 5

Po krótkim obgotowaniu odsącz bajgle na kratce i opcjonalnie obtocz w ulubionych ziarnach lub przyprawach. 

Następnie ułóż bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżeczką wody i piecz przez około 20 minut na złotobrązowy kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 °C. 

Bajgle - krok 6

Przestudzone bajgle przekrój na pół i nałóż ulubione zestawy dodatków, by skomponować smakowite śniadanie. 

Nasza propozycja to dodatki w postaci:

1) kremowej jajecznicy, zielonego ogórka i szczypiorku,
2) serka kanapkowego, rzodkiewki, łososia wędzonego i świeżego koperku,
3) majonezu, dojrzałego awokado i zielonej cebulki.