Zupa bananowa na ostro
4 porcje
Średnie
Mocno ostra, aromatyczna, pyszna !
Składniki
1,5 l rosół domowy
0,5 l woda
2 szt. banany ( bez skórki)
200 g pasta curry czerwona
1 szt. trawa cytrynowa
250 ml mleko kokosowe
1 szt. limonka
2 łyżka sos ostro słodki chilli
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka brązowy cukier
2 szt. czosnek ząbki
1 szt. imbir 2 cm
10 szt. liście kaffiru
1 łyżeczka chilli
2 garść makaron ryżowy
Zupa bananowa na ostro
Zupa bananowa na ostro
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka przelałam rosół, dodałam wodę, banany, pastę curry, trawę cytrynową ( przekrojoną na pół i zdjęłam z niej pierwszą warstwę liści) dodałam też sok z limonki, sos sojowy, sos ostro słodki chili i brązowy cukier. Po chwili dodałam obrane ząbki czosnku oraz imbir i liście kafiru i ostatni składnik czyli papryczkę chili. Wszystko razem gotowałam przez około 15 minut. Potem wyjęłam z zupy trawę cytrynową, a resztę zmiksowałam na krem i dopiero wtedy dodałam mleko kokosowe, całość jeszcze raz podgrzałam i podałam z ugotowanym makaronem.
Komentarze