Sos pomidorowy
Jeśli masz w domu sos pomidorowy, to nigdy nie zaskoczą niespodziewane wizyty – to baza do wielu szybkich dań. Latem, kiedy pomidory są słodkie i dojrzałe w słońcu, warto przygotować domowy sos pomidorowy, przepis znajdziecie na naszej stronie. Dowiecie się nie tylko, jak zrobić sos pomidorowy, ale także do czego go wykorzystać, jak przygotować sos pomidorowy do spaghetti bolognese lub po neapolitańsku, a jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy do pizzy. Domowy sos pomidorowy to oczywiście pyszna, aromatyczna zupa pomidorowa gotowa wtedy, kiedy tylko o niej zamarzysz – klasyczna, taka jak u babci albo przygotowana na sposób włoski, gęsta, ze słodką śmietanką i mozzarellą – rozgrzewająca i sycąca.
Do czego jeszcze wykorzystać sos pomidorowy?
Z dodatkiem papryki, ząbka czosnku, jajek i przypraw przygotujesz lekkie i sycące danie śniadaniowe niezwykle popularne w Izraelu i krajach arabskich – szakszukę. Dodatek sosu pomidorowego wzbogaci również smak gulaszu z indyka czy domowych pulpecików drobiowych z dodatkiem ryżu. Niektórzy nie wyobrażają sobie również gołąbków bez dodatku sosu pomidorowego. Domowe chilli con carne lub sos gulaszowy z wołowiny do placków ziemniaczanych nie obejdą się bez sosu pomidorowego. Warto mieć go zawsze w domowej spiżarni, a pyszny obiad będzie w zasięgu ręki!