Klejnoty Szejka
                                            2 porcje
80 min
Łatwe
                    Spełnienie marzeń każdej dziewczyny, czyli fit arabski tagine z ciecierzycą i dynią. Idealny z ryżem bądź kuskusem.
                
                Składniki
250 g mięso mielone z indyka
                                                            2 łyżka oliwa z oliwek
                                                            1 szt. cebula 
                                                            125 ml bulion warzywny
                                                            125 ml passata pomidorowa
                                                            czosnek
                                                            125 g ciecierzyca
                                                            250 g dynia
                                                            1 łyżka rodzynki
                                                            1/4 łyżeczka ostra papryka 
                                                            1 łyżeczka słodka papryka
                                                            1 łyżeczka cynamon
                                                            1 łyżeczka kurkuma
                                                            1 łyżeczka kolendra (mielona)
                                                            1 łyżeczka kmin rzymski (mielony)
                                                    Klejnoty Szejka
Klejnoty Szejka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            1. Do miski dodajemy mięso mielone, 1/2 łyżki oliwy, kumin, kolendrę, cynamon, kurkumę i obie papryki. Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Z otrzymanej masy formujemy średniej wielkości kulki.
2. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. W garnku na tagine rozgrzać pół łyżki oliwy i dokładnie obsmażyć wcześniej przygotowane mięso.
4. Następnie dodać do garnka z mięsem zeszkolną cebulę z czosnkiem oraz dolać bulion i passatę. Dusić na bardzo mały ogniu ok 30minut. 
5. Do miękkiego mięsa dodajemy ugotowaną ciecierzycę, dynię pokrojoną w kostkę oraz rodzynki. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy kolejne 30minut.
6. Na koniec posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem lub kuskusem. Smacznego!
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze