Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Spełnienie marzeń każdej dziewczyny, czyli fit arabski tagine z ciecierzycą i dynią. Idealny z ryżem bądź kuskusem.

Składniki

250 g mięso mielone z indyka
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. cebula
125 ml bulion warzywny
125 ml passata pomidorowa
czosnek
125 g ciecierzyca
250 g dynia
1 łyżka rodzynki
1/4 łyżeczka ostra papryka
1 łyżeczka słodka papryka
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka kurkuma
1 łyżeczka kolendra (mielona)
1 łyżeczka kmin rzymski (mielony)

Opis wykonania

1. Do miski dodajemy mięso mielone, 1/2 łyżki oliwy, kumin, kolendrę, cynamon, kurkumę i obie papryki. Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Z otrzymanej masy formujemy średniej wielkości kulki. 2. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. W garnku na tagine rozgrzać pół łyżki oliwy i dokładnie obsmażyć wcześniej przygotowane mięso. 4. Następnie dodać do garnka z mięsem zeszkolną cebulę z czosnkiem oraz dolać bulion i passatę. Dusić na bardzo mały ogniu ok 30minut. 5. Do miękkiego mięsa dodajemy ugotowaną ciecierzycę, dynię pokrojoną w kostkę oraz rodzynki. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy kolejne 30minut. 6. Na koniec posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem lub kuskusem. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wygląda bardzo ciekawie, na pewno kiedyś spróbuję