Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Żurek postny i tradycyjny wielkanocny żur to obok barszczu białego najpopularniejsze zupy serwowane w czasie świąt Wielkiej Nocy. W moim rodzinnym domu barszcz biały w zasadzie nie był znany, dlatego żurek jest dla mnie głównym symbolem wielkanocnej kuchni.

Składniki

2 l - bulionu warzywnego
250-350 ml - zakwasu na żurek
2 łyżki - chrzanu świeżo startego lub ze słoiczka
2 szt. - marchewek
3 szt. - grzybów suszonych
1 ząbek - czosnku
2 łyżki - majeranku suszonego
3 łyżki - śmietany 18%
2 szt. - liści laurowych
2 ziarna - ziela angielskiego
- sól, pieprz
podanie: - chleb i jajka ugotowane na twardo

Opis wykonania

1

Przygotuj bulion – zagotuj wodę, a następnie dodaj włoszczyznę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj do czasu aż warzywa zmiękną. Marchewkę wyciągnij z wywaru i zachowaj do podania.

2

Do garnka dodaj chrzan i namoczone dzień wcześniej suszone grzyby, i stopniowo wlewaj zakwas do momentu, aż zupa będzie odpowiednio kwaśna (cały czas próbuj). W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku. Do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem do smaku i słuszną ilością majeranku.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
3

Gotuj dalej na mniejszej mocy płyty grzewczej przez ok. 10 minut.

Następnie wyłącz palnik, a do żurku dodaj śmietanę. Wcześniej zahartuj ją w szklance – dodaj kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszaj, a potem wlej powoli do żurku, cały czas mieszając.

Żurek podawaj w chlebku z jajkiem ugotowanym na twardo, marchewką pokrojoną w plasterki i listkami rzeżuchy lub posiekanym szczypiorkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny i efektowny pomysł na podanie żurku w chlebie. Polecam.
fiziowaaa
Pycha, idealny w okresie postu
Aleksandra J
Bardzo fajny żurek 😊