


Żurek postny i tradycyjny wielkanocny żur to obok barszczu białego najpopularniejsze zupy serwowane w czasie świąt Wielkiej Nocy. W moim rodzinnym domu barszcz biały w zasadzie nie był znany, dlatego żurek jest dla mnie głównym symbolem wielkanocnej kuchni.
Przygotuj bulion – zagotuj wodę, a następnie dodaj włoszczyznę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj do czasu aż warzywa zmiękną. Marchewkę wyciągnij z wywaru i zachowaj do podania.
Do garnka dodaj chrzan i namoczone dzień wcześniej suszone grzyby, i stopniowo wlewaj zakwas do momentu, aż zupa będzie odpowiednio kwaśna (cały czas próbuj). W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku. Do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem do smaku i słuszną ilością majeranku.
Gotuj dalej na mniejszej mocy płyty grzewczej przez ok. 10 minut.
Następnie wyłącz palnik, a do żurku dodaj śmietanę. Wcześniej zahartuj ją w szklance – dodaj kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszaj, a potem wlej powoli do żurku, cały czas mieszając.
Żurek podawaj w chlebku z jajkiem ugotowanym na twardo, marchewką pokrojoną w plasterki i listkami rzeżuchy lub posiekanym szczypiorkiem.