Zupa jarzynowa z kaszą perłową
4 porcje
Średnie
oraz z placuszkami ziemniaczanymi.POLECA.
Składniki
300g. boczku wędzonego
300g. kiełbasy zwyczajnej
500g. żeberek wieprzowych
1 kość wędzona
4 średnie marchewki
1/2 średniego selera
3 pietruszki korzeń
1 por (tylko biała część)
2 łyżki kaszy perłowej
3-4 liście laurowe
3-4 ziela angielskiego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Zupa jarzynowa z kaszą perłową
Zupa jarzynowa z kaszą perłową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wrzucamy żeberka,kość wędzoną zalewamy wodą lekko solimy,dodajemy liść laurowy,ziela angielskiego gotujemy wywar ok 1h.W między czasie boczek,kiełbasę,cebulę kroimy w kostkę,podsmażamy na łyżce oleju na rumiano.Warzywa obieramy,płuczemy,kroimy w kostkę.Wywar przecedzamy,dodajemy pokrojone warzywa i podsmażony boczek,kiełbasę,cebulę.Dodajemy koncentrat pomidorowy,kaszę perłową,doprawiamy zupę do smaku,gotujemy jeszcze ok 30min. na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.W między czasie ziemniaki obieramy płuczemy trzemy na tarce o najmniejszych oczkach,dodajemy mąkę pszenną,jajko,doprawiamy do smaku,smażymy niewielkie placuszki.Zupę rozlewamy na talerze posypujemy posiekaną zieleniną,podajemy z placuszkami.SMACZNEGO.
Komentarze