Wielkanoc nie może obyć się bez tradycyjnych zup. Polskie zupy gotowane są zwłaszcza w święta, w Wielkanoc na stołach króluje zupa chrzanowa, lub tradycyjny barszcz biały.
Żurek i zupa chrzanowa to dwie obowiązkowe propozycje na wielkanocnym stole. A gdyby połączyć je w jedno i przygotować zupę chrzanową a'la żurek z włoszczyną, wędzonym boczkiem i mieszanką świeżych ziół?
Opis przygotowania:
- Czosnek piecz w piecu, aż będzie czarny oraz przypalony, a następnie włóż go do garnka. Dodaj włoszczyznę, żebro, boczek i ziele angielskie. Gotuj przez około 3h, aż wywar będzie esencjonalny, a następnie odcedź go.
- W misce utrzyj żółtka ze śmietaną oraz chrzanem, przelej do garnka i na gotuj małym ogniu. Stopniowo dodawaj odcedzony wywar, cały czas mieszajac.
- Dodaj ziemniaki i gotuj aż zmiękną. Pod koniec dodaj kwas i dopraw solą. Każdą porcję posyp wymieszanymi świeżymi ziołami.
TIP:
- Wiosna za pasem i rodzina o żur woła... A najlepszy oczywiście jest ten z domowego zakwasu. Najlepiej znajdź w okolicy dobrą piekarnię, która piecze chleby na zakwasie i poproś piekarza o kilka łyżek. Taki zakwas możesz przechowywać latami, dosypując do niego mąkę i dolewając wody.