Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wielkanoc nie może obyć się bez tradycyjnych zup. Polskie zupy gotowane są zwłaszcza w święta, w Wielkanoc na stołach króluje zupa chrzanowa, lub tradycyjny barszcz biały.

Składniki

2 główki czosnku
1 opakowanie włoszczyzny
Kawałek wędzonego żebra
25 dkg wędzonego boczku
Kilka kulek ziela angielskiego
3 łyżki posiekanego majeranku
5 świeżych liści laurowych
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanego świeżego koperku
2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków
4 żółtka
1 szklanka śmietany 30%
1 szklanka śmietany 12%
1 i 1/2 szklanki bardzo ostrego chrzanu domowego
1 szklanka posiekanego w małą kostkę surowego ziemniaka

Opis wykonania

Czosnek piecz w piecu, aż będzie czarny oraz przypalony, a następnie włóż go do garnka. Dodaj włoszczyznę, żebro, boczek i ziele angielskie. Gotuj przez około 3h, aż wywar będzie esencjonalny, a następnie odcedź go.

W misce utrzyj żółtka ze śmietaną oraz chrzanem, przelej do garnka i na gotuj małym ogniu. Stopniowo dodawaj odcedzony wywar, cały czas mieszajac. Dodaj ziemniaki i gotuj aż zmiękną. Pod koniec dodaj kwas i dopraw solą. Każdą porcję posyp wymieszanymi świeżymi ziołami.

Wiosna za pasem i rodzina o żur woła... A najlepszy oczywiście jest ten z domowego zakwasu. Najlepiej znajdź w okolicy dobrą piekarnię, która piecze chleby na zakwasie i poproś piekarza o kilka łyżek. Taki zakwas możesz przechowywać latami, dosypując do niego mąkę i dolewając wody.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Smakuje nie tylko w święta