Żurek z surowym jajkiem
4 porcje
60 min
Średnie
4.5 (Ilość ocen: 2)
Kluczowym składnikiem jest jedno surowe jajko wbite do zupy. Istnieją różne przepisy na polskie zupy - mój jest z szynką, boczkiem i surowym jajkiem. Spróbuj!
Składniki
2 łyżki startego chrzanu
6 jajek, ugotowanych na twardo
3 szczypty soli i pieprzu
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
1 cebula szalotka
100 g wędzonego boczku
100 g szynki wędzonej
1 surowe jajko
2 l bulionu warzywnego
650 g zakwasu na żurek
Żurek z surowym jajkiem
Żurek z surowym jajkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opis przygotowania:
- Cebulę obierz i opalaj nad palnikiem, aż zrobi się czarna.
- Do bulionu dodaj pocięty w kostkę boczek, szynkę pokrojoną w paski, opaloną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, majeranek i liść laurowy.
- Na wolnym ogniu gotuj zupę przez około 30 minut. Dodaj chrzan, zakwas na żurek, wymieszaj i doprowadź zupę do wrzenia.
- Wbij surowe jajko i intensywnie mieszaj, tak by porządnie rozdrobnić jajko w zupie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez 10minut. Żurek podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.
Komentarze