Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Żurek z surowym jajkiem

Opis wykonania

Kluczowym składnikiem jest jedno surowe jajko wbite do zupy. Istnieją różne przepisy na polskie zupy - mój jest z szynką, boczkiem i surowym jajkiem. Spróbuj!

Opis przygotowania:



  1. Cebulę obierz i opalaj nad palnikiem, aż zrobi się czarna.

  2. Do bulionu dodaj pocięty w kostkę boczek, szynkę pokrojoną w paski, opaloną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, majeranek i liść laurowy.

  3. Na wolnym ogniu gotuj zupę przez około 30 minut. Dodaj chrzan, zakwas na żurek, wymieszaj i doprowadź zupę do wrzenia.

  4. Wbij surowe jajko i intensywnie mieszaj, tak by porządnie rozdrobnić jajko w zupie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez 10minut. Żurek podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.