Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Żurek z surowym jajkiem

Żurek z surowym jajkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kluczowym składnikiem jest jedno surowe jajko wbite do zupy. Istnieją różne przepisy na polskie zupy - mój jest z szynką, boczkiem i surowym jajkiem. Spróbuj!

Składniki

2 łyżki startego chrzanu
6 jajek, ugotowanych na twardo
3 szczypty soli i pieprzu
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
1 cebula szalotka
100 g wędzonego boczku
100 g szynki wędzonej
1 surowe jajko
2 l bulionu warzywnego
650 g zakwasu na żurek

Opis wykonania

Opis przygotowania:

  1. Cebulę obierz i opalaj nad palnikiem, aż zrobi się czarna.
  2. Do bulionu dodaj pocięty w kostkę boczek, szynkę pokrojoną w paski, opaloną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, majeranek i liść laurowy.
  3. Na wolnym ogniu gotuj zupę przez około 30 minut. Dodaj chrzan, zakwas na żurek, wymieszaj i doprowadź zupę do wrzenia.
  4. Wbij surowe jajko i intensywnie mieszaj, tak by porządnie rozdrobnić jajko w zupie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez 10minut. Żurek podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Pyszny żurek, koniecznie w połączeniu z białą kiełbasą i jajkami;)
Aleksandra Pępek
Przepyszny, wyważone odpowiednio proporcje.