- Jak przygotowywać posiłki dla dzieci?
- Co na śniadanie dla dzieci?
- Dania na obiad dla dzieci
- Kolacja dla przedszkolaka
Jadłospis dla dzieci spędza sen z powiek niejednemu rodzicowi oraz osobom zaangażowanym w tworzenie menu dla szkół, przedszkoli i żłobków. Dzieci to przecież najbardziej wymagający konsumenci, szczególnie, jeśli mowa o jedzeniu. Jak przygotować zdrowe obiady dla dzieci i jaka dieta dla dzieci jest najbardziej odpowiednia?
Jak przygotowywać posiłki dla dzieci?
Przede wszystkim, gdy myślimy o przygotowywaniu posiłków dla dzieci, warto planować jadłospis z góry na kilka dni. Można omówić go z dzieckiem i zapytać, na co ma ochotę. To spowoduje mniej frustracji związanej z dziecięcym menu. Kolejną ważną zasadą w diecie dla dzieci jest „przemycanie” warzyw i owoców. Maluchy nie zawsze lubią widzieć na talerzu całe cząstki tych produktów, tym bardziej surowych i bez dodatków. Zrobienie zupy-kremu (np. krem z pomidorów), puree czy koktajlu warzywnego to świetne pomysły na wprowadzenie większej ilości warzyw i owoców do diety dziecka.
Jedzenie dla dzieci powinno też jak najbardziej ograniczać cukier (i słodycze) oraz gotowe przyprawy (mieszanki, których głównym składnikiem jest sól). Menu dla dzieci powinno być kolorowe, a dania powinny cechować się różnorodnością – to także spowoduje, że dzieci mniej będą myślały o słodkiej, kolorowej, zachęcającej wizualnie przekąsce. Jeśli to możliwe, warto nie tylko planować menu z dzieckiem, ale i gotować z jego pomocą. Jeszcze jedna istotna kwestia w menu dla dzieci to regularność posiłków, która nauczy pociechy organizacji i wprowadzi zdrowe nawyki. Poza jedzeniem dla dzieci, trzeba pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu, którego podstawą powinna być woda i herbaty bez cukru.
Co na śniadanie dla dzieci?
Śniadanie to podstawa dla każdego z nas, a tym bardziej powinno stać się podstawowym posiłkiem dziecka. Zdrowa dieta dla dzieci zakłada maksymalne ograniczenie wszechobecnego cukru i to samo dotyczy śniadania. Nie warto proponować pociechom słodkich płatków pełnych cukru, nawet jeśli na opakowaniu wabią nas napisy, że płatki są wzbogacane wszystkimi możliwymi witaminami i składnikami mineralnymi. Zamiast tego zaproponujmy dzieciom mleko lub jogurt naturalny i domowe musli z dodatkiem świeżych owoców.
Jeśli nie na słodko, to bardzo sycącym śniadaniem wytrawnym będą jajka w różnej formie – jajecznica, jajka na miękko, lekko ścięty szybki omlet z dodatkami. Można je przygotowywać codziennie na inny sposób. Warto wiedzieć, że według najnowszych badań można zjadać do 12 jaj tygodniowo. Jeśli dziecko lubi proste kanapki, to zadbajmy o jakość i rodzaj pieczywa – najlepsze będzie pełnoziarniste. Kanapki z takiego pieczywa można podać z twarożkiem, serem, szynką, serkiem wiejskim, domowym, klasycznym hummusem… możliwości jest tu tak wiele, że nie ma mowy o monotonii.
Dania na obiad dla dzieci
Obiad dla dzieci może być zupą z dodatkami lub tradycyjnym daniem głównym. Co wybierać na obiad dla dzieci? Otóż z zup nieustannie królują: klasyczna pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Dbajmy jednak o to, by warzywa na zupę były jak najświeższe. Szczególnie w sezonie kupujmy warzywa na rynku, a nie korzystajmy z gotowych mieszanek w postaci mrożonek. Jeśli chodzi o drugie danie, to podstawą powinny być węglowodany pochodzące z ryżu, różnego rodzaju kasz, czasami ziemniaków lub batatów (słodkie ziemniaki). Najlepsze w menu dla dzieci na obiad będą mięsa chude, białe – indyk lub kurczak. Co najmniej raz w tygodniu warto zadbać o pojawienie się w menu dziecka ryby z rodzaju tłustych ryb morskich (np. łosoś, makrela, śledź). Zawarte w nich kwasy tłuszczowe działają przeciwzapalnie i wspomagają budowę oraz regenerację komórek układu nerwowego – tak ważnego w rozwijającym się organizmie.
Obowiązkowo do obiadu należy dodać warzywa – mogą być we wspomnianej formie puree, ale jeśli dziecko lubi, to mogą być to też surówki, warzywa gotowane na parze, czasem pieczone. Ważnym elementem diety są także kiszonki – ogórki kiszone lub kiszona kapusta, które nie dość, że są porcją warzyw, to zawierają prebiotyki – substancje dobroczynnie wpływające na korzystne bakterie jelitowe.
Kolacja dla przedszkolaka
Kolacja dla dzieci opiera się o podobne zasady, jak pozostałe posiłki. Przede wszystkim, jak to w menu dla dzieci, ograniczamy w niej cukier. Posiłek ten powinien być przygotowany na wytrawnie, ewentualnie można przygotować ryż z jabłkami, naleśniki z serem i owocami lub pancakes z musem truskawkowym.
Warto przemyśleć kolację dla dziecka tak, by był to posiłek lekki, ale sycący, czyli powinien zawierać dużo białka. Może być to serek wiejski z warzywami i pieczywem, pasta rybna (np. pasta kanapkowa z makreli), pasta jajeczna ze szczypiorkiem, twarożek z dodatkami. Kolację powinno podawać się na około dwie godziny przed snem.
Zdrowa dieta dla dzieci to także forma podania składników. Dzieci „jedzą oczami” i zadaniem dorosłych jest podawanie posiłków w sposób atrakcyjny, kolorowy, kreatywny. Na przykład z owoców i warzyw można ułożyć postać na talerzu, naleśnika upiec w foremce o ciekawym kształcie.
Wiele zdrowych nawyków dzieci zależy od nas. Jeśli pomożemy im je kształtować od samego początku, to możemy mieć pewność, że zaprocentuje to w przyszłości w kontekście ich samopoczucia i zdrowia.