Ai Cecinelli czyli rybna pizza
6 porcje
80 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Chrupiące cienkie ciasto, łosoś, tuńczyk, krewetki, pachnący sos pomidorowy i aromatyczne czarne oliwki to przepis na pyszną rybną pizzę :)
Składniki
1 łyżka Ciasto : oliwa do wysmarowania formy
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
3/4 szklanka letniej wody
300 g mąki pszennej
42 g świeżych drożdży
1 szt. Sos pomidorowy:cebula
1 szt. ząbek czosnku
1/2 szt. puszki pomidorów krojonych
1 łyżka oregano
2 łyżka oliwy
1 szczypta sól pieprz
200 g Pozostałe składniki: wędzonego fileta z łososia
130 g krewetek
1 szt. puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
150 g pieczarek
1 garść kukurydzy z puszki
1 garść czarnych oliwek
300 g żółtego sera/ mozzarella
1 szczypta sól pieprz
1 szczypta oregano
Ai Cecinelli czyli rybna pizza
Ai Cecinelli czyli rybna pizza
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Ciasto
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, wodę i drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt pizzy i przełożyć do formy o średnicy 40cm wysmarowanej oliwą.
2. Sos pomidorowy:
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu
do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
3. Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie.
4. Krewetki dokładnie umyć, tuńczyka odsączyć z zalewy, a wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki.
5. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki wędzonego łososia, pieczarki, tuńczyka, surowe krewetki, kukurydzę, oliwki i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30-35minut.
Komentarze