Bezglutenowy falafel z ryżem
3 porcje
80 min
Łatwe
Składniki
Bezglutenowy falafel z ryżem
Bezglutenowy falafel z ryżem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Falafele: Ciecierzycę wrzucić do blendera, dodać resztę składników (pietruszkę, czosnek, kolendrę, kmin rzymski, cynamon, imbir, gałkę muszkatołowej, wodę, bg proszek do pieczenia, mąkę z ciecierzycy, sok z cytryny, sól) i zmiksować na mniejszych obrotach. Z powstałej masy należy uformować kulki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza, kulki wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Posmarować kulki olejem i piec ok. 20-25 minut, do momentu zezłocenia kulek. Sos jogurtowo - czosnkowy: Jogurt należy wymieszać z majonezem. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do sosu. Wycisnąć pół łyżeczki cytryny i dobrze wymieszać. Kolorowy ryż: 260 g suchego, kolorowego ryżu 1 kubek ryżu zalać 2 1/2 kubka lekko osolonej wody. Gotować ok. 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Danie jest gotowe do podania. Można cieszyć się nim wraz z rodziną lub przyjaciółmi :) Smacznego!
Komentarze