Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bezy czekoladowo-orzechowe

Opis wykonania

Przepis na bezy czekoladowo-orzechowe.

Białko ubić na sztywno. Stopniowo dodawać przesiany cukier puder, sok cytrynowy i sól. Następnie dalej ucierać dodając po trochu wiórki czekoladowe i zmielone orzechy laskowe. Dwiema łyżeczkami do herbaty formować małe grudki, rozmieszczając je na papierze do pieczenia lub na cienkim waflu (jak opłatek). Na każdej kuli położyć orzech laskowy i lekko wcisnąć w masę. Potem piec w podany sposób. Ilość ciasta wystarcza na dwie blachy.
Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 120-140⁰C, 35-45 minut.
Wariant: jeżeli chcemy zrobić kasztany kokosowe to zamiast czekolady i orzechów do masy dodać 170 g wiórków kokosowych. Do obłożenia można użyć kawałków orzecha kokosowego.
Wskazówka: jeżeli używa się papieru do pieczenia, to nie jest konieczny wafel (opłatek). Czas pieczenia drugiej blachy ulega skróceniu o ok. 5-10 minut.