Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na bezy czekoladowo-orzechowe - szybkie ciasto na deser dla niespodziewanych gości!

Składniki

blacha uniwersalna
Bezy:
białka
165 g cukru pudru
1/2 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
100 g wiórków czekoladowych
135 g zmielonych orzechów laskowych
Poza tym:
małe orzechy laskowe w całości
wafle (opłatki) lub papier do pieczenia

Opis wykonania

Białko ubić na sztywno. Stopniowo dodawać przesiany cukier puder, sok cytrynowy i sól. Następnie dalej ucierać dodając po trochu wiórki czekoladowe i zmielone orzechy laskowe. Dwiema łyżeczkami do herbaty formować małe grudki, rozmieszczając je na papierze do pieczenia lub na cienkim waflu (jak opłatek). Na każdej kuli położyć orzech laskowy i lekko wcisnąć w masę. Potem piec w podany sposób. Ilość ciasta wystarcza na dwie blachy. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 120-140⁰C, 35-45 minut. Wariant: jeżeli chcemy zrobić kasztany kokosowe to zamiast czekolady i orzechów do masy dodać 170 g wiórków kokosowych. Do obłożenia można użyć kawałków orzecha kokosowego. Wskazówka: jeżeli używa się papieru do pieczenia, to nie jest konieczny wafel (opłatek). Czas pieczenia drugiej blachy ulega skróceniu o ok. 5-10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych