Karmelizowane śliwki z kruszonką z piekarnika
Czas pieczenia: 25 min
2 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Karmelizowane śliwki z kruszonką z piekarnika
Karmelizowane śliwki z kruszonką z piekarnika
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Śliwki umyj, przekrój na połówki i pozbaw je pestek.
- Naczynka żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim śliwki – dość gęsto, tak żeby jedna warstwa owoców szczelnie wypełniła formę.
- Do miski wrzuć mąkę, cukier, masło i wyrabiaj, aż powstaną charakterystyczne grudki kruszonki.
- Kruszonkę wysyp na śliwki tak, aby szczelnie pokryła wszystkie owoce.
- Następnie naczynie wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni: Termoobieg 4D/ Para Plus poziom 1. Deser jest gotowy, kiedy kruszonka nabierze złotego koloru i zacznie się nieco rumienić.
- Na patelni roztop cukier, dodaj masło i połówki śliwek oraz rozmaryn, smaż przez chwilę do miękkości.
- Gotowe ciastka udekoruj smażonymi śliwkami.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Sprawdź również: Jaki rodzaj śliwek wybrać na domowe przetwory?
Wypróbuj inne przepisy na dania ze śliwkami:
- Powidła śliwkowe z czekoladą
- Śliwki pod kruszonką z kremem mascarpone
- Śliwki marynowane – dodatek do mięs według Mateusza Gesslera
- FIT PRZEKĄSKA: Śliwki w zalewie bez cukru
- Czekoladowe ciasto ze śliwkami
- Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką
- Knedle ze śliwkami z sosem śliwkowym
Tipy i wskazówki
- Najważniejsza zasada to użycie zimnego masła, prosto z lodówki, pokrojonego w kostkę. To klucz do osiągnięcia chrupkiej i sypkiej tekstury.
- Mieszaj składniki kruszonki (mąka, cukier, masło) tylko palcami. Rób to szybko, aż mieszanka osiągnie konsystencję grubego piasku lub okruchów chleba. Nie wyrabiaj ciasta! Zbyt długie mieszanie rozgrzeje masło i sprawi, że kruszonka będzie twarda i zbita po upieczeniu.
- Aby dodać kruszonce głębi i tekstury, możesz do niej domieszać płatki owsiane lub posiekane orzechy (np. włoskie, laskowe).
- W trakcie pieczenia upewnij się, że sos owocowy widocznie bulgocze spod brzegów kruszonki. To znak, że temperatura jest wystarczająco wysoka, by zagęścić sos.
- Po wyjęciu z piekarnika pozwól deserowi odpocząć około 15–20 minut. W tym czasie sos ostatecznie zgęstnieje, a deser osiągnie idealną, ciepłą temperaturę do serwowania.
Najczęściej zadawane pytania
Jaki gatunek śliwek najlepiej wybrać do deseru z kruszonką?
Postaw na śliwki węgierki – są zwarte i doskonale trzymają kształt podczas długiego pieczenia. Pamiętaj, aby używać owoców dojrzałych, ale wciąż twardych, a nie przejrzałych czy miękkich.
Z czym podawać śliwki z kruszonką?
Śliwki z kruszonką najlepiej smakują podane na ciepło z gałką lodów waniliowych lub zimnej, gęstej śmietany kremówki czy jogurtu greckiego. Kontrast ciepłego, słodkiego deseru i zimnego dodatku jest nie do pobicia!
Komentarze