Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs

Karmelizowane śliwki z kruszonką z piekarnika

karmelizowane śliwki z kruszonką

Czas pieczenia: 25 min


Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Karmelizowane śliwki z kruszonką z piekarnika to maślana, chrupiąca kołderka skrywająca soczysty, bulgoczący sos. To prosty przepis na domowy comfort food. Wypróbuj przepis krok po kroku i ciesz się smakiem jesieni!

Składniki

10 szt. - śliwek dojrzałych
50 g - cukru
50 g - masła
100 g - mąki
- masło do posmarowania foremek
Do dekoracji
6 szt. - śliwek
1 łyżka - cukru
1 łyżka - masła
gałązka - rozmarynu

Opis wykonania

Krok 1
  1. Śliwki umyj, przekrój na połówki i pozbaw je pestek.
  2. Naczynka żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim śliwki – dość gęsto, tak żeby jedna warstwa owoców szczelnie wypełniła formę.
  3. Do miski wrzuć mąkę, cukier, masło i wyrabiaj, aż powstaną charakterystyczne grudki kruszonki.
  4. Kruszonkę wysyp na śliwki tak, aby szczelnie pokryła wszystkie owoce.
  5. Następnie naczynie wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni: Termoobieg 4D/ Para Plus poziom 1. Deser jest gotowy, kiedy kruszonka nabierze złotego koloru i zacznie się nieco rumienić.
  6. Na patelni roztop cukier, dodaj masło i połówki śliwek oraz rozmaryn, smaż przez chwilę do miękkości.
  7. Gotowe ciastka udekoruj smażonymi śliwkami.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.  



Bosh Logo
Bosh

Sprawdź również: Jaki rodzaj śliwek wybrać na domowe przetwory?

Wypróbuj inne przepisy na dania ze śliwkami:

Tipy i wskazówki

  • Najważniejsza zasada to użycie zimnego masła, prosto z lodówki, pokrojonego w kostkę. To klucz do osiągnięcia chrupkiej i sypkiej tekstury.
  • Mieszaj składniki kruszonki (mąka, cukier, masło) tylko palcami. Rób to szybko, aż mieszanka osiągnie konsystencję grubego piasku lub okruchów chleba. Nie wyrabiaj ciasta! Zbyt długie mieszanie rozgrzeje masło i sprawi, że kruszonka będzie twarda i zbita po upieczeniu.
  • Aby dodać kruszonce głębi i tekstury, możesz do niej domieszać płatki owsiane lub posiekane orzechy (np. włoskie, laskowe).
  • W trakcie pieczenia upewnij się, że sos owocowy widocznie bulgocze spod brzegów kruszonki. To znak, że temperatura jest wystarczająco wysoka, by zagęścić sos.
  • Po wyjęciu z piekarnika pozwól deserowi odpocząć około 15–20 minut. W tym czasie sos ostatecznie zgęstnieje, a deser osiągnie idealną, ciepłą temperaturę do serwowania.

Najczęściej zadawane pytania

Jaki gatunek śliwek najlepiej wybrać do deseru z kruszonką?

Postaw na śliwki węgierki – są zwarte i doskonale trzymają kształt podczas długiego pieczenia. Pamiętaj, aby używać owoców dojrzałych, ale wciąż twardych, a nie przejrzałych czy miękkich.

Z czym podawać śliwki z kruszonką?

Śliwki z kruszonką najlepiej smakują podane na ciepło z gałką lodów waniliowych lub zimnej, gęstej śmietany kremówki czy jogurtu greckiego. Kontrast ciepłego, słodkiego deseru i zimnego dodatku jest nie do pobicia!

Porada Szefa

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania. 

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych