

Wiosną i wczesnym latem warto korzystać z sezonowych, świeżych warzyw. Jednym z moich ulubionych wiosennych smakołyków jest botwinka. Do zupy z młodych liści i korzeni buraczków dodaję wędzony boczek, który bardziej podkreśla smak i aromat całego dania.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aby tłuszcz się wytopił.
W garnku na płycie grzewczej rozgrzej masło klarowane, dodaj starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz buraka pokrojonego w kostkę.
Składniki zalej bulionem. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj drobno posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane buraczki). Gotuj wszystkie warzywa do czasu, aż będą miękkie.
Przypraw solą i pieprzem do smaku i kiedy botwinka zmięknie zapraw śmietaną. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera.
Zupę podawaj posypaną świeżą zieleniną, z podsmażonym boczkiem i jajkiem ugotowanym na twardo.