Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Wiosną i wczesnym latem warto korzystać z sezonowych, świeżych warzyw. Jednym z moich ulubionych wiosennych smakołyków jest botwinka. Do zupy z młodych liści i korzeni buraczków dodaję wędzony boczek, który bardziej podkreśla smak i aromat całego dania.

Składniki

500 g botwinki
750 ml bulionu warzywnego
200 g wędzonego boczku
100 ml śmietany 18%
1 łyżka masła klarowanego
1 mały burak
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
Świeży koperek i jajko ugotowane na twardo do podania

Opis wykonania

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aby tłuszcz się wytopił.

W garnku na płycie grzewczej rozgrzej masło klarowane, dodaj starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz buraka pokrojonego w kostkę.

Składniki zalej bulionem. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj drobno posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane buraczki). Gotuj wszystkie warzywa do czasu, aż będą miękkie.

Przypraw solą i pieprzem do smaku i kiedy botwinka zmięknie zapraw śmietaną. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!

Bosh Logo
Bosh

Zupę podawaj posypaną świeżą zieleniną, z podsmażonym boczkiem i jajkiem ugotowanym na twardo.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy