Botwinka na wędzonym boczku
4 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Botwinka na wędzonym boczku
Botwinka na wędzonym boczku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aby tłuszcz się wytopił.
W garnku na płycie grzewczej rozgrzej masło klarowane, dodaj starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz buraka pokrojonego w kostkę.
Składniki zalej bulionem. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj drobno posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane buraczki). Gotuj wszystkie warzywa do czasu, aż będą miękkie.
Przypraw solą i pieprzem do smaku i kiedy botwinka zmięknie zapraw śmietaną. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera.
Porada
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
Zupę podawaj posypaną świeżą zieleniną, z podsmażonym boczkiem i jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze