Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Bulion grzybowy doskonale rozgrzewa, dlatego sprawdzi się szczególnie w mroźne, zimowe wieczory. Wzbogacony kluskami lub makaronem jest sycącym daniem, do którego z chęcią będziemy wracać, gdy temperatura spadnie poniżej zera.

Składniki

150 g suszonych borowików (kapelusze)
2 l bulionu wołowego lub warzywnego
Zasmażka
2 cebule
50 g masła
150 ml śmietany 30% (opcjonalnie)
1 łyżeczka siekanego świeżego tymianku
1 łyżka natki pietruszki
300 g makaronu lub klusek

Przyprawy:
Sól, pieprz mielony
½ łyżeczki pieprzu ziarnistego
6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe

Zasmażka:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej

Opis wykonania

Grzyby oczyszczamy i zostawiamy na noc do namoknięcia w 400 ml ciepłej wody. 

Następnie odcedzamy i siekamy w paski. Nie wylewamy wody z moczenia grzybów.

Siekamy cebulę w drobną kostkę, wrzucamy ją na rozgrzane masło, dodajemy grzyby i smażymy na płycie grzewczej 10 minut. 

W trakcie podlewamy (wrzącym) wywarem z moczenia grzybów.

Jak płyn odparuje, dodajemy bulion, przyprawy i gotujemy 10 minut.

Porada

Użyj najlepszego bulionu, jaki możesz zrobić. To częściowo on nadaje charakter zupie.

Bosh Logo
Bosh

Możemy opcjonalnie zagęścić zupę zasmażką 2 stopnia (smażoną dłużej na złoty kolor) i zabielić śmietaną.

Na koniec dodajemy natkę i siekany tymianek.

Podajemy z kluskami/ makaronem lub czysty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Taki bulionik to jednak jest coś !