Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bulion grzybowy

Opis wykonania

Bulion grzybowy doskonale rozgrzewa, dlatego sprawdzi się szczególnie w mroźne, zimowe wieczory. Wzbogacony kluskami lub makaronem jest sycącym daniem, do którego z chęcią będziemy wracać, gdy temperatura spadnie poniżej zera.

Bulion grzybowy  - krok 1

Grzyby oczyszczamy i zostawiamy na noc do namoknięcia w 400 ml ciepłej wody. 

Następnie odcedzamy i siekamy w paski. Nie wylewamy wody z moczenia grzybów.

Bulion grzybowy  - krok 2

Siekamy cebulę w drobną kostkę, wrzucamy ją na rozgrzane masło, dodajemy grzyby i smażymy 10 minut. 

W trakcie podlewamy (wrzącym) wywarem z moczenia grzybów.

Jak płyn odparuje, dodajemy bulion, przyprawy i gotujemy 10 minut.

Bulion grzybowy  - krok 3

Możemy opcjonalnie zagęścić zupę zasmażką 2 stopnia (smażoną dłużej na złoty kolor) i zabielić śmietaną.

Na koniec dodajemy natkę i siekany tymianek.

Podajemy z kluskami/ makaronem lub czysty.