


Bulion grzybowy doskonale rozgrzewa, dlatego sprawdzi się szczególnie w mroźne, zimowe wieczory. Wzbogacony kluskami lub makaronem jest sycącym daniem, do którego z chęcią będziemy wracać, gdy temperatura spadnie poniżej zera.
Grzyby oczyszczamy i zostawiamy na noc do namoknięcia w 400 ml ciepłej wody.
Następnie odcedzamy i siekamy w paski. Nie wylewamy wody z moczenia grzybów.
Siekamy cebulę w drobną kostkę, wrzucamy ją na rozgrzane masło, dodajemy grzyby i smażymy na płycie grzewczej 10 minut.
W trakcie podlewamy (wrzącym) wywarem z moczenia grzybów.
Jak płyn odparuje, dodajemy bulion, przyprawy i gotujemy 10 minut.
Możemy opcjonalnie zagęścić zupę zasmażką 2 stopnia (smażoną dłużej na złoty kolor) i zabielić śmietaną.
Na koniec dodajemy natkę i siekany tymianek.
Podajemy z kluskami/ makaronem lub czysty.