Bulion grzybowy
![Bulion grzybowy](https://akademiasmaku.pl/storage/7484/conversions/bulion-grzybowy-4654-single.webp)
6 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Bulion grzybowy
Bulion grzybowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9121/conversions/CtLqSkJ6WJr3mz-thumb.webp)
Grzyby oczyszczamy i zostawiamy na noc do namoknięcia w 400 ml ciepłej wody.
Następnie odcedzamy i siekamy w paski. Nie wylewamy wody z moczenia grzybów.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9122/conversions/VRu3R0dJWW0dgT-thumb.webp)
Siekamy cebulę w drobną kostkę, wrzucamy ją na rozgrzane masło, dodajemy grzyby i smażymy na płycie grzewczej 10 minut.
W trakcie podlewamy (wrzącym) wywarem z moczenia grzybów.
Jak płyn odparuje, dodajemy bulion, przyprawy i gotujemy 10 minut.
Porada
Użyj najlepszego bulionu, jaki możesz zrobić. To częściowo on nadaje charakter zupie.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9123/conversions/CWkGke2JtDYeDQ-thumb.webp)
Możemy opcjonalnie zagęścić zupę zasmażką 2 stopnia (smażoną dłużej na złoty kolor) i zabielić śmietaną.
Na koniec dodajemy natkę i siekany tymianek.
Podajemy z kluskami/ makaronem lub czysty.
Komentarze