Burgery chili
2 porcje
30 min
Łatwe
Lubisz intensywne i ostre smaki? Ten przepis jest dla Ciebie!
Składniki
250 g mielonej wołowiny
2 bułki graham lub pełnoziarniste
4 liście sałaty
2 plastry sera cheddar
1 awokado
1 papryka żółta
2 łyżki salsy
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
3-4 listki kolendry
1-2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kminku
Sól i pieprz do smaku
Burgery chili
Burgery chili
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Amatorzy mocnych smaków i wrażeń na pewno pokochają tę wersję burgerów.
Opis przygotowania:
- Awokado i paprykę pokrój w plastry. Bułki podpiekaj na patelni, aż się zrumienią. Gdy przestygną połóż na nich umytą sałatę.
- Cebulę pokrój w krążki i podsmaż na suchej patelni.
- Czosnek i kolendrę drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z pozostałymi przyprawami. Uformuj burgery i smaż po minucie z każdej strony.
- Gotowe mięso ułóż na bułce i przykryj serem. Następnie ułóż warstwami salsę, awokado, paprykę i cebulę.
TIP
- Ser możesz ułożyć na mięsie już na patelni - lekko się rozpuści.
- Jeśli lubisz bardzo ostre potrawy żółtą paprykę zamień na jalapeno.
Komentarze