

To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, sól i 100 g mąki żytniej. Całość mieszamy lub miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia. W tym czasie na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy. Połowę słonecznika rozdrabniamy za pomocą blendera. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowany słonecznik, cały i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Formę(keksówka ok. 25/12 cm) natłuszczamy i podsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy, a wierzch wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią i nacinamy w kilku miejscach za pomocą ostrego noża. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem kuchennym. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 185°C.