Chleb z prażonym słonecznikiem
4 porcje
Średnie
To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego.
Składniki
40 g świeżych drożdży
200 g pestek słonecznika
100 g mąki żytniej
350 g mąki pszennej
2 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
250 ml ciepłej wody
olej do wysmarowania formy
mąka do podsypania
Chleb z prażonym słonecznikiem
Chleb z prażonym słonecznikiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, sól i 100 g mąki żytniej. Całość mieszamy lub miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy. Połowę słonecznika rozdrabniamy za pomocą blendera.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowany słonecznik, cały i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto.
Formę(keksówka ok. 25/12 cm) natłuszczamy i podsypujemy mąką.
Ciasto przekładamy do formy, a wierzch wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią i nacinamy w kilku miejscach za pomocą ostrego noża. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem kuchennym.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
Pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 185°C.
Komentarze