Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pełen zdrowia chleb z ziaren, który bardzo dobrze smakuje tuż po upieczeniu posmarowany prawdziwym masłem. Po ostudzeniu jest równie pyszny i miękki.

Składniki

6 szklanka mąka pszenna
0,5 kg mąka żytnia
1 szklanka otręby pszenne
1 szklanka płatki owsiane
1 szklanka sezam
1 szklanka siemię lniane
1 szklanka pestki słonecznika
4 łyżeczka sól
6,5 szklanka ciepła woda
1/3 szklanka cukier
40 dkg drożdże świeże

Opis wykonania

Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do nich rozpuszczone w niewielkiej ilości wody drożdże. Ciasto zagniatamy dość długo. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do 3/4 wysokości wysmarowanych masłem i wysypanych płatkami owsianymi foremek (ok. 4 foremek keksowych). *Foremki można wyłożyć papierem do pieczenia zamiast smarować masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ma dorosnąć do wysokości blaszki. Każdy chlebek zwilżyć z wierzchu wodą i wstawić do piekarnika na 200 stopni z termoobiegiem. Piec ok. 1h -1h 15 min.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Chleb z tego przepisu wyszedł naprawdę bardzo dobry. Przepis jest banalny, a wiem co jem.