Chleb z ziarnami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Pełen zdrowia chleb z ziaren, który bardzo dobrze smakuje tuż po upieczeniu posmarowany prawdziwym masłem. Po ostudzeniu jest równie pyszny i miękki.
Składniki
6 szklanka mąka pszenna
0,5 kg mąka żytnia
1 szklanka otręby pszenne
1 szklanka płatki owsiane
1 szklanka sezam
1 szklanka siemię lniane
1 szklanka pestki słonecznika
4 łyżeczka sól
6,5 szklanka ciepła woda
1/3 szklanka cukier
40 dkg drożdże świeże
Chleb z ziarnami
Chleb z ziarnami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do nich rozpuszczone w niewielkiej ilości wody drożdże. Ciasto zagniatamy dość długo. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do 3/4 wysokości wysmarowanych masłem i wysypanych płatkami owsianymi foremek (ok. 4 foremek keksowych). *Foremki można wyłożyć papierem do pieczenia zamiast smarować masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ma dorosnąć do wysokości blaszki. Każdy chlebek zwilżyć z wierzchu wodą i wstawić do piekarnika na 200 stopni z termoobiegiem. Piec ok. 1h -1h 15 min.
Komentarze