Chlebek bananowo-marchewkowy
8 porcje
70 min
Łatwe
Idealnie wilgotny, słodki i pożywny.
Chlebek, który zrobiony raz pozostaje w kuchenzym menu na stałe!
Składniki
Marchew
Jajko
65 g Olej kokosowy
50 g Ksylitol
Laska wanilii
250 g Mąka owsiana
125 g Mąka kokosowa
1 łyżeczka Cynamon
2 łyżeczka Soda
Sól himalajska
80 g Bakalie
Chlebek bananowo-marchewkowy
Chlebek bananowo-marchewkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Mąki przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem i solą. 2. W osobnym naczyniu: Banany rozdrobnić widelcem, dodać starte marchewki na drobnych oczkach, roztopiony olej kokosowy, ksylitol, jajko, ziarenka wanilii. Wszystko wymieszać. 3. Mokrą masę połączyć z mąkami. 4. Na końcu dodać ulubione bakale (u mnie orzechy włoskie i żurawina). DOBRZE WYMIESZAĆ! 5.Pieczemy w 160-170 stopniach ok. 60 minut. Po tym czasie zostawiamy chlebek w uchylonym piekarniku jeszcze na 10 minut. WAŻNE: musi dobrze ostygnąć
Komentarze